
Clara Bratholm i Ylf påpeker at mange land Norge vanligvis ikke sammenligner seg med på likestillingsområdet, har vaktfritak i ulike varianter i siste trimester. Foto: Lasse Moe

Clara Bratholm i Ylf påpeker at mange land Norge vanligvis ikke sammenligner seg med på likestillingsområdet, har vaktfritak i ulike varianter i siste trimester. Foto: Lasse Moe
Vedtok resolusjon om vaktfritak for gravide leger
– Det ser det merkelig ut at Norge ligger så langt bak på rett til vaktfritak, sier Clara Bratholm i Yngre legers forening.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


European Junior Doctors (EJD) er en organisasjon som representerer nærmere 400.000 yngre sykehusleger i Europa. Under sitt nylige styremøte i Rotterdam vedtok de en resolusjon som blant annet anbefaler at alle gravide leger får vaktfritak i siste trimester.
– Norge er jo et foregangsland på mange av anbefalingene som ble vedtatt, for eksempel på rett til tilstrekkelig permisjon og ammefri. Da ser det merkelig ut at vi ligger så langt bak på rett til vaktfritak, noe som er en selvfølgelighet i mange andre europeiske land, sier Clara Bratholm, styremedlem i Yngre legers forening og visepresident i EJD.
Flere saker
Bratholm påpeker at mange land Norge vanligvis ikke sammenligner seg med på likestillingsområdet, har vaktfritak i ulike varianter i siste trimester. Det gjelder blant annet Litauen, Tyrkia, Italia, Slovenia og Kroatia.
– Norge tapte det automatiske vaktfritaket i 2015. Siden 2006 har Legeforeningen behandlet hele 272 saker som gjelder arbeidsrettslige utfordringer knyttet til graviditet, herunder diskriminering, og over halvparten av sakene er nyere enn fra 2013.
Fortsette å jobbe for det
Vaktfritak for gravide leger var blant annet et av punktene som var avgjørende for legene under sykehusstreiken høsten 2016.
– Vi vil fortsette å jobbe for vaktfritak for gravide leger. Noe av det viktigste vi gjør er å få inn informasjon om hvordan hverdagen for gravide leger i sykehus fungerer og å hjelpe hver enkelt lege. Etter at vi mistet det automatiske vaktfritaket har det definitivt blitt vanskeligere, og det er et økende problem, sier Bratholm.
Kommentarer
Våre kommentarregler
Dagens Medisin henvender seg spesielt til leger, farmasøyter, sykepleiere og beslutningstakere i helsesektoren. Kommentarfunksjonen er derfor først og fremst beregnet på tilbakemeldinger fra disse gruppene.
Vi har valgt en anonym kommentarløsning slik at helsepersonell ikke skal vegre seg for å delta i debatten i saker hvor det kan være spesielt krevende å oppgi fullt navn og arbeidssted. Det betyr likevel ikke at anonyme kommentarer er akseptable i alle saker. Vi ber de som kommenterer om å reflektere over om man kan skrive med fullt navn. Det gjør debatten bedre – for alle.
Dagens Medisin forbeholder seg retten til å fjerne innlegg som vi finner upassende.
Upassende innlegg inkluderer usaklige innlegg som ikke dreier seg om saken det kommenteres på, som inneholder ufint språk og/eller beskyldninger. Vi sletter kommentarinnlegg som inneholder direkte reklame, eller lenker som ikke fremstår relevante for saken som diskuteres.
Dagens Medisin oppfordrer til en saklig og faglig diskusjon. God debatt!
Spekter-evje 16.05.2017 20.41.39
Vi er i en Spekter-evje, bakevje, bakvendtland, med innsparing i alt som har med det viktigste i sykehus og en adel over som vokser seg større og sterkere for hvert år. Der pasienten og den gravide lege er for fjernt borte til å bry seg. Der det er lov å sløse med milliarder og passe på venner som forbryter seg mot sykhusene, pasientene og ansatte. De får nye muligheter i adelskapet. Gravide leger står på til de stuper og får stadig dårligere kår, for at adelskapet skal få frihet til å belønne seg selv og andre.
Undrende lege 17.05.2017 11.12.21
Og likevel var det igjen rekordmange søkere til medisinstudiet, og som vanlig mer kvinner enn menn. Da må jo Spekter bli glad og føle seg styrket i sin arbeids- og tariffpolitikk.
Kål 17.05.2017 20.54.09
Det er ikke rart at folk søker til medisin. Det er et av et minkende antall yrker der det ikke er overveiende sannsynlig å bli erstattet med en billig arbeidsinnvadrer, dataprogram eller et industielt teknologiskifte (oljebransjen), som samtidig utbetaler en lønn det går an å leve av.
Rapporter kommentar