Clara Bratholm i Ylf påpeker at mange land Norge vanligvis ikke sammenligner seg med på likestillingsområdet, har vaktfritak i ulike varianter i siste trimester. Foto: Lasse Moe

Vedtok resolusjon om vaktfritak for gravide leger

– Det ser det merkelig ut at Norge ligger så langt bak på rett til vaktfritak, sier Clara Bratholm i Yngre legers forening. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Slik ser resolusjonen ut.

European Junior Doctors (EJD) er en organisasjon som representerer nærmere 400.000 yngre sykehusleger i Europa. Under sitt nylige styremøte i Rotterdam vedtok de en resolusjon som blant annet anbefaler at alle gravide leger får vaktfritak i siste trimester.

– Norge er jo et foregangsland på mange av anbefalingene som ble vedtatt, for eksempel på rett til tilstrekkelig permisjon og ammefri. Da ser det merkelig ut at vi ligger så langt bak på rett til vaktfritak, noe som er en selvfølgelighet i mange andre europeiske land, sier Clara Bratholm, styremedlem i Yngre legers forening og visepresident i EJD.

Flere saker
Bratholm påpeker at mange land Norge vanligvis ikke sammenligner seg med på likestillingsområdet, har vaktfritak i ulike varianter i siste trimester. Det gjelder blant annet Litauen, Tyrkia, Italia, Slovenia og Kroatia.

– Norge tapte det automatiske vaktfritaket i 2015. Siden 2006 har Legeforeningen behandlet hele 272 saker som gjelder arbeidsrettslige utfordringer knyttet til graviditet, herunder diskriminering, og over halvparten av sakene er nyere enn fra 2013.

Fortsette å jobbe for det
Vaktfritak for gravide leger var blant annet et av punktene som var avgjørende for legene under sykehusstreiken høsten 2016.

– Vi vil fortsette å jobbe for vaktfritak for gravide leger. Noe av det viktigste vi gjør er å få inn informasjon om hvordan hverdagen for gravide leger i sykehus fungerer og å hjelpe hver enkelt lege. Etter at vi mistet det automatiske vaktfritaket har det definitivt blitt vanskeligere, og det er et økende problem, sier Bratholm. 

Powered by Labrador CMS