FORSKET PÅ KEISERSNITT: – Under en fødsel har man to pasienter, mor og barn, som begge er sårbare. Det er givende å bidra til at et så viktig øyeblikk i livet blir en tryggere og bedre opplevelse, sier Jana Christine Kuhn. Foto: Vestre Viken

Hedret for keisersnitt-funn

Lege Jana Christine Kuhn har fått Vestre Vikens forskningspris for arbeidet med å hindre blodtrykksfall hos kvinner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Åtte av ti kvinner som tar keisersnitt med spinalbedøvelse får blodtrykksfall. Jana Christine Kuhn, stipendiat ved Bærum sykehus og spesialist innen anestesiologi, har forsket på hva som er best å gjøre for å hindre dette.

– Når blodtrykket faller kan det ha uheldige effekter på både mor og barn. Mor kan bli uvel, oppleve kvalme, brekninger og kaldsvette, og ha økt risiko for blødning fra livmor etter fødsel. Hvis blodtrykksfallet er stort, kan blodforsyningen til barnet i livmoren bli redusert, og det kan igjen medføre at barnet er slapt og puster dårlig rett etter fødsel, sier Kuhn.

Lavdose phenylephrin virket best
Deltakerne i studien ble delt inn i tre grupper. Pasientene i den ene gruppen fikk surret legger og lår med en stram elastisk bandasje, fordi det ytre trykket fra bandasjen bidrar til å opprettholde det indre trykket i blodårene. Gruppe to ble gitt medikamentet phenylephrin, som virker på innsiden av blodårene ved å hindre at disse utvider seg. En tredje gruppe fungerte som kontrollgruppe, og fikk ingen spesiell forebyggende behandling.

Konklusjonen er at lavdosert infusjon med phenylephrin er mest effektivt til å hindre blodtrykksfall hos kvinner som får spinalbedøvelse ved keisersnitt.

– Phenylephrin gjør dessuten at mors hjerte kan jobbe roligere enn ved bensurring. Effekten av bensurring er begrenset, men i områder i verden hvor man ikke har tilgang på phenylephrin er det absolutt å anbefale å bruke bensurring heller enn ingenting, sier Kuhn.

– Bør forebygges
Resultatene av studien ble publisert i Anasthesia & Analgesia i april i fjor, og i forrige uke mottok Kuhn Vestre Vikens forskningspris for arbeidet.

Ifølge forskeren vil funnene ha betydning for hvordan man i daglig klinisk praksis forebygger blodtrykksfall ved keisersnitt. 

– Blodtrykksfall kan behandles med medikamenter, men det kan ta litt tid til trykket er normalisert og mor har det bra igjen. Det er mye bedre å forhindre at blodtrykket i det hele tatt faller, sier legen.

Dette er syvende gang helseforetaket Vestre Viken deler ut forskningsprisen. Det er en ekstern vurderingskomite som står for vurderingen av bidragene som kommer inn. Prisen er 30.000 kroner til forskningsrelaterte formål, samt en gave.

Powered by Labrador CMS