Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

MISTET MULIGHETEN: – Kunnskapen har vært tilgjengelig i to år, så det er allerede mange som har mistet muligheten til et godt utfall, sier leder av Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt. Arkivfoto

MISTET MULIGHETEN: – Kunnskapen har vært tilgjengelig i to år, så det er allerede mange som har mistet muligheten til et godt utfall, sier leder av Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt. Arkivfoto

– Overordnet styring er viktig

– Det viktige for å lykkes videre nå er en overordnet styring der vi bestemmer hvilke sentre som skal gjøre dette og hvilken avstand mellom sentrene som er hensiktsmessig, sier lederen av Norsk nevrologisk forening.

Annons:

Anne Hege Aamodt, leder av Norsk nevrologisk forening, er svært glad for at det endelig er besluttet å innføre trombektomi ved alvorlige hjerneslag.

Les saken: Innfører ny behandling av hjerneslag i Norge

– Jeg er kjempeglad for beslutningen. Det viktige for å lykkes videre nå er en overordnet styring der vi bestemmer hvilke sentre som skal gjøre dette og hvilken avstand mellom sentrene som er hensiktsmessig.

– I Tyskland er reglene klare, hvis det er hvis mindre enn én times transporttid, skal det ikke bygges opp et nytt senter. Det er åpenbart store områder i Norge som ikke er dekket, og det vil kreve planer for og stor investering i kompetanse. Det må også kartlegges hvor mange som skal utdannes. Svenskene hadde allerede i fjor en plan for antall intervensjonsradiologer som trengs, sier Anne Hege Aamodt til Dagens Medisin.

Prehospital triagering
Nevrolog-lederen mener det nå blir viktig å lage en god plan for prehospital triagering.

– Tiden kan bli brukt opp hvis pasienter som trenger trombektomi havner på et sykehus som ikke tilbyr dette. Da går det erfaringsvis én til to timer ekstra. For hvert fem minutt som går, er det én prosent av pasientene som mister muligheten for å få et godt resultat. Nå er det under to prosent av pasientene som får denne behandlingen. Det som er gjort av beregninger på dette viser at andelen bør ligge på oppunder 15 prosent. I Sveits er den på 18 prosent.

– Kunnskapen har vært tilgjengelig i to år, så det er allerede mange som har mistet muligheten til et godt utfall, sier Aamodt.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • lege 24.04.2017 18.23.16

  Har noen vist bedre utfall for pasientgruppen som får gjennomført trombektomi? De studiene jeg har sett har vel nærmest hatt omvendt utfall

 • Dag Ottar Sætre 25.04.2017 08.50.54

  Til lege, svaret på spørsmålet ditt er ja. Våren 2015 kom det fem store studier som viste svært god effekt av behandlingen. Et godt sted å starte lesingen kan være https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28424039.

Nyheter fra startsiden

SYKEHUSENE INNFRIR IKKE HØIES PAKKEFORLØPS-KRAV

Færre kreftpasienter blir behandlet innen fristen1

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!