Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
MISTET MULIGHETEN: – Kunnskapen har vært tilgjengelig i to år, så det er allerede mange som har mistet muligheten til et godt utfall, sier leder av Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt. Arkivfoto

– Overordnet styring er viktig

– Det viktige for å lykkes videre nå er en overordnet styring der vi bestemmer hvilke sentre som skal gjøre dette og hvilken avstand mellom sentrene som er hensiktsmessig, sier lederen av Norsk nevrologisk forening.

Publisert: 2017-04-24 — 17.23 (Oppdatert: 2017-04-24 — 17.35)

Anne Hege Aamodt, leder av Norsk nevrologisk forening, er svært glad for at det endelig er besluttet å innføre trombektomi ved alvorlige hjerneslag.

Les saken: Innfører ny behandling av hjerneslag i Norge

– Jeg er kjempeglad for beslutningen. Det viktige for å lykkes videre nå er en overordnet styring der vi bestemmer hvilke sentre som skal gjøre dette og hvilken avstand mellom sentrene som er hensiktsmessig.

– I Tyskland er reglene klare, hvis det er hvis mindre enn én times transporttid, skal det ikke bygges opp et nytt senter. Det er åpenbart store områder i Norge som ikke er dekket, og det vil kreve planer for og stor investering i kompetanse. Det må også kartlegges hvor mange som skal utdannes. Svenskene hadde allerede i fjor en plan for antall intervensjonsradiologer som trengs, sier Anne Hege Aamodt til Dagens Medisin.

Prehospital triagering
Nevrolog-lederen mener det nå blir viktig å lage en god plan for prehospital triagering.

– Tiden kan bli brukt opp hvis pasienter som trenger trombektomi havner på et sykehus som ikke tilbyr dette. Da går det erfaringsvis én til to timer ekstra. For hvert fem minutt som går, er det én prosent av pasientene som mister muligheten for å få et godt resultat. Nå er det under to prosent av pasientene som får denne behandlingen. Det som er gjort av beregninger på dette viser at andelen bør ligge på oppunder 15 prosent. I Sveits er den på 18 prosent.

– Kunnskapen har vært tilgjengelig i to år, så det er allerede mange som har mistet muligheten til et godt utfall, sier Aamodt.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • lege 24.04.2017 18.23.16

  Har noen vist bedre utfall for pasientgruppen som får gjennomført trombektomi? De studiene jeg har sett har vel nærmest hatt omvendt utfall

 • Dag Ottar Sætre 25.04.2017 08.50.54

  Til lege, svaret på spørsmålet ditt er ja. Våren 2015 kom det fem store studier som viste svært god effekt av behandlingen. Et godt sted å starte lesingen kan være https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28424039.

Nyheter fra startsiden

OMRÅDEGJENNOMGANG AV LEGEMIDLER PÅ BLÅRESEPT

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!