Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Trenden fortsetter: Færre vurderes til behandling, flere til utredning

Helseminister Bent Høie (H) presenterte ventelistestatistikk for 2016 torsdag.

Annons:

AHUS/LØRENSKOG (Dagens Medisin): Tallene viser at stadig flere, også i 2016, vurderes til utredning – og færre til behandling.

Dermed viser det seg at trenden, som skriver seg helt tilbake til 2011, fortsetter.

Dagens Medisin avdekket i fjor at langt flere sykehushenviste pasienter registreres som «uavklarte» og får time for utredning.  Dermed kan de strykes fra den offisielle ventelisten selv om de ennå ikke har fått behandling. Samtidig unngår sykehusene fristbrudd.

Fagfolk slo alarm om registreringen, og mente at det helsepolitiske presset om å redusere ventelistene lå bak den stadig økende registreringen av pasienter som «uavklarte».

Nå viser det seg at dette fortsetter med tiltagende kraft.

– Jeg er ikke overrasket over dette, det er en tendens vi har sett over lengre tid. Hva som er årsaken vil vi få svar på i rapporten som Helsedirektoratet skal legge frem, sier Bent Høie til Dagens Medisin.

Helsedirektoratets gransking av hvorfor ventelistene ser ut som de gjør, skal etter planen være ferdig 1.mai, etter å ha blitt utsatt to ganger.

– Hva tror du er årsaken til at tendensen fortsetter?

– Mye tyder på at det kan være en ønsket faglig utvikling, på grunn av at flere pasienter har behov for å bli utredet før de opereres, sier Høie.

– Kritikerne mener at press fra politisk hold om å få ned ventetidene kan ha ført til en mer kreativ listeføring på sykehusene. Kan det være en del av årsaken?

– Det tviler jeg på. Vi har avdelinger som har konkrete og gode resultater, fordi de har jobet med logistikk blant annet, knyttet til videre behandling og utredning, sier Høie.

Nytt ventetidsmål
Tallene som ble presentert torsdag, viser at ventetiden er gått ned med 14 dager i snitt, og Høie minnet samtidig om sitt nye mål han går til valg på: Den gjennomsnittlige ventetiden skal ned til under 50 dager, mot 60 i dag.

– Du går til valg på en ytterlige reduksjon i ventetid, hva tenker du om hva dette eventuelt gjør med forventingene til leger og andre på sykehusene til å gjøre jobben enda raskere?

– Vi ser at flere avdelinger har greid å nå kravene jeg stiller. Jeg ber ingen om å gjøre noe umulig. De som sliter må lære av avdelingene som har fått det til.

Se hele intervjuet med Høie i videoen øverst i saken.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lege 17.03.2017 14.50.36

  Høie begynner å minne om Komiske Ali.

 • N.N 16.03.2017 19.22.51

  Lege R. Spørs om dei fire ikke har hatt sine folk inne i utvalget som skulle utredde dette.

 • N.N 16.03.2017 18.02.19

  Lagt inn på sykehus med nyrestein ut etter tre dager inn til ultralyd etter 14 dager, inn til konsultasjon 14 dager senere ,planlagt operasjon ca.månedere senere. Galskap Høie dette kunne ha vært gjort med en gang,

 • Lege R 16.03.2017 17.57.43

  Lureri og tilpasninger fortsetter. Høie er "minister av Helseforetakenes nåde". Regjeringens plattform inneholdt et punkt om å fjerne de regionale Helseforetakene. Det var altså ikke bare fullt mulig, men et løfte å gjøre det. Det tiltaket stoppet opp fordi de som skulle legges ned, motsatte seg det. På samme måte fortsatte DRG justeringene (eller var det juks) i mange år ventelisteoversikt manglet, utredning og behandling sjongleres som best en er tjent med. Skammelig og ikke minst lite effektivt.

Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!