Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KOBLES TIL DIABETES: Snus øker risikoen for diabetes type 2 like mye som røyking, ifølge en ny svensk observasjonsstudie.

KOBLES TIL DIABETES: Snus øker risikoen for diabetes type 2 like mye som røyking, ifølge en ny svensk observasjonsstudie. Foto: ThinkStock

Snus kobles til økt diabetes-risiko

Hyppig snusing øker risikoen for diabetes type 2, viser en svensk studie.

Annons:

Personer som snuser en boks om dagen eller mer øker risikoen for diabetes type 2 med 70 prosent. Det viser en studie fra forskere ved Karolinska Institutet, Umeå og Lund universitetet i Sverige. Diabetes type 2 er en alvorlig kronisk sykdom som øker risikoen for hjerte- og karsykdom og tidlig død.

Risikoøkningen ved snusing er på samme nivå som det man tidligere har sett i studien blant personer som røyker en pakke sigaretter om dagen.

– Vi kan bekrefte det man tidligere har mistenkt; at snusere har økt risiko for diabetes type 2. Det kan ikke forklares med at de i blant røyker eller av at de har en livsstil som er for øvrig er mindre sunn, sier Sofia Carlsson, forsker ved Institutt for miljømedisin ved Karolinska Institutet i en pressemelding.

Undersøkt 54.500 menn
Studien er nylig publisert i Journal of Internal Medicine.

Forskerne baserer seg på fem ulike befolkningsstudier av totalt 54.500 menn i perioden fra 1990 til 2013. Størrelsen på studien gjør at forskerne kunne beregne snuseffekter blant folk som aldri har røykt.

Forskerne tror at nikotin fører til nedsatt insulinsensitivitet, noe som igjen øker risikoen for diabetes. En snusbruker utsetter seg for den samme eller litt høyere nikotineksponering som en røyker. Blant personene som hadde sluttet å snuse, fant forskerne ingen økt diabetesrisiko.

Flere kvinner snuser
Andre risikofaktor for å rammes av diabetes er fysisk inaktivitet og overvekt.

– Det handler altså om å holde seg slank, ikke bruke tobakk og mosjonere, sier Sofia Carlsson til svenske Dagens Medicin.

Siden snusing fortsatt er relativt uvanlig hos kvinner kunne ikke forskerne gjøre samme analysen for kvinner, noe de ønsker å gjøre i fremtidige studier.

I Norge er det færre som røyker daglig i dag enn for ti år siden, mens forbruket av snus har økt, særlig blant yngre kvinner. Én av seks kvinner i alderen 16–34 år snuser nå daglig, nesten like mange som jevngamle menn, ifølge Statistisk sentralbyrå. Mennenes forbruk er ganske stabilt, men snusbruk øker mest blant personer med høyere utdanning.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp6

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Annonse:

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!