Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KOBLES TIL DIABETES: Snus øker risikoen for diabetes type 2 like mye som røyking, ifølge en ny svensk observasjonsstudie.

KOBLES TIL DIABETES: Snus øker risikoen for diabetes type 2 like mye som røyking, ifølge en ny svensk observasjonsstudie. Foto: ThinkStock

Snus kobles til økt diabetes-risiko

Hyppig snusing øker risikoen for diabetes type 2, viser en svensk studie.

Annons:

Personer som snuser en boks om dagen eller mer øker risikoen for diabetes type 2 med 70 prosent. Det viser en studie fra forskere ved Karolinska Institutet, Umeå og Lund universitetet i Sverige. Diabetes type 2 er en alvorlig kronisk sykdom som øker risikoen for hjerte- og karsykdom og tidlig død.

Risikoøkningen ved snusing er på samme nivå som det man tidligere har sett i studien blant personer som røyker en pakke sigaretter om dagen.

– Vi kan bekrefte det man tidligere har mistenkt; at snusere har økt risiko for diabetes type 2. Det kan ikke forklares med at de i blant røyker eller av at de har en livsstil som er for øvrig er mindre sunn, sier Sofia Carlsson, forsker ved Institutt for miljømedisin ved Karolinska Institutet i en pressemelding.

Undersøkt 54.500 menn
Studien er nylig publisert i Journal of Internal Medicine.

Forskerne baserer seg på fem ulike befolkningsstudier av totalt 54.500 menn i perioden fra 1990 til 2013. Størrelsen på studien gjør at forskerne kunne beregne snuseffekter blant folk som aldri har røykt.

Forskerne tror at nikotin fører til nedsatt insulinsensitivitet, noe som igjen øker risikoen for diabetes. En snusbruker utsetter seg for den samme eller litt høyere nikotineksponering som en røyker. Blant personene som hadde sluttet å snuse, fant forskerne ingen økt diabetesrisiko.

Flere kvinner snuser
Andre risikofaktor for å rammes av diabetes er fysisk inaktivitet og overvekt.

– Det handler altså om å holde seg slank, ikke bruke tobakk og mosjonere, sier Sofia Carlsson til svenske Dagens Medicin.

Siden snusing fortsatt er relativt uvanlig hos kvinner kunne ikke forskerne gjøre samme analysen for kvinner, noe de ønsker å gjøre i fremtidige studier.

I Norge er det færre som røyker daglig i dag enn for ti år siden, mens forbruket av snus har økt, særlig blant yngre kvinner. Én av seks kvinner i alderen 16–34 år snuser nå daglig, nesten like mange som jevngamle menn, ifølge Statistisk sentralbyrå. Mennenes forbruk er ganske stabilt, men snusbruk øker mest blant personer med høyere utdanning.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!