Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

HELSEDATA: Helsedatautvalget som ble opprettet i 2016, skal se på et bedre og mer effektivt system for behandling av helsedata. Illustrasjonsfoto: Colourbox

HELSEDATA: Helsedatautvalget som ble opprettet i 2016, skal se på et bedre og mer effektivt system for behandling av helsedata. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Vil ha grundig gjennomgang av helsedata-bruk

- Helsedatautvalget må gjøre grundige juridiske vurderinger av hvilke helsedata som kan trekkes ut og samordnes, oppfordrer Legeforeningen.

Annons:

Helse- og omsorgsdepartementet oppnevnte i fjor sommer Helsedatautvalget, et ekspertutvalg som skal utrede et bedre og mer effektivt system for behandling av helsedata. 

I dag lagres data fra pasienter i flere ulike systemer.

Utvalget skal kartlegge løsninger som gjør det enklere å trekke ut,  og samordne opplysninger.

Legeforeningen har avgitt sitt innspill i saken, og de fremhever at en gjennomgang av helseregistrene, og mulighetene for å koble sammen data fra dem, er positivt.

– Det er et stort og voksende  behov for en hensiktsmessig  bruk av helsedata i ulike sammenhenger, herunder persontilpasset  medisin, skriver Legeforeningen i sitt innspill.

Samtidig advarer også Legeforeningen mot en utvikling der man samler inn store mengder opplysninger om befolkningen som «ikke er relevante i en epidemiologisk eller kvalitetsmessig sammenheng».

– Et viktig poeng er likevel at pasientene ikke må miste tilliten til helsevesenet. Et innspill til departementet er derfor at utvalget må gjøre grundige juridiske vurderinger av hvilke helsedata som kan trekkes ut og samordnes. Vel så viktig er hvordan bruken av data skal kommuniseres til pasientene.

Helsedatautvalget ledes av fagdirektør Marta Ebbing i Folkehelseinstituttet

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • lege 23.01.2017 12.29.51

  'Det er ikke personvern eller selvbestemmelsesrett for pasientene igjen. Det går på tilliten løs

Nyheter fra startsiden

AVGÅTT UNN-DIREKTØR FORTSETTER MED MILLIONLØNN

Krever nye regler for sykehusledernes arbeidsavtaler6

Organisering av hjerneslagbehandlingen

– Dette er medisinsk helt vilt3

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!