Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

REAGERER: Bent Høie mener legemiddelindustrien må ta på alvor det samfunnsansvaret de har.

REAGERER: Bent Høie mener legemiddelindustrien må ta på alvor det samfunnsansvaret de har. Foto: Arkivbilder

Kaller industrien uetisk

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og leder av Beslutningsforum Lars Vorland, mener legemiddelindustrien tar alt for høye priser. 

Annons:

– Vi ser at industrien krever urimelig høye priser på enkelte områder. Man venter å få tilbakebetalt investeringer som er gjort i utvikling av legemidler, på ekstremt kort tid og med ekstremt høy fortjeneste. Dette mener jeg er uetisk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i torsdagens utgave av Dagens Næringsliv.

Høie sier samtidig at han forventer at industrien tar på alvor det samfunnsansvaret den har og opererer med priser og vilkår som er akseptable.

1000 ganger så høye priser
Også leder av Beslutningsforum og leder av Helse nord RHF, Lars Vorland, uttrykker sin bekymring over de høye prisene på legemidler til avisen.
I 2016 er det godkjent medisiner som til sammen betyr en reell kostnadsvekst på 300-350 millioner kroner for sykehusene, ifølge anslag fra Beslutningsforum for nye metoder.

Vorland opplyser om at amerikansk helsepersonell har beregnet at prisene fra legemiddelindustrien er omtrent 1000 ganger så høye som produksjonskostnadene for enkelte medisiner. I følge Vorland kan en kur av ny kreftmedisin koste cirka 200 dollar å produsere, mens prisen industrien tar er 200.000 dollar.

– Det er for meg helt ubegripelig at de må ta så høye priser. Med så mange kreftpasienter som det er i verden, må det være veldig fort gjort å tjene inn kostnader for forskning, sier Vorland til DN.

–Vil sette et kjeltringsstempel
Administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem, reagerer på Høie og Vorlands kritikk.

– De vil sette et kjeltringstempel på en bransje som driver profesjonelt og kommersielt og er avhengig av å være på børs, sier hun.

Bekkemellem forsvarer høye legemiddelpriser med omfattende og langvarig forskning og utvikling, kort patenttid og derpå fallende priser. Hun påpeker at prisene også må dekke inn all den forskningen som ikke leder frem til et produkt.

Hun vil ikke gå god for at prisen er 1000 ganger produksjonskostnadene for enkelte medisiner, slik Vorland mener.

– Landskapet er komplisert. Det må også tas med i betraktningen at selskapene har et stort antall utviklingsløp på nye medisiner som aldri blir noe av, sier Bekkemellem til avisen. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • T.k. 07.01.2017 22.12.49

  Hight lights fra videoen; Drug companies ligger hvert PR blant de mest profitable i USA. Så det er lite risiko. 85% av forskning skjer på universitet og sykehus.15% hos drug companies. Av nye medisiner er det va 11% som er ny innovasjoner, resten er gammelt nytt.De bruker samme medisin men til nye diagnoser ( koster lite i research). 55 billion $ brukes til "smøring". Kun 15% av omsetning går til forskning og profittere er langt høyere enn 15%. Drug companies satser på forebyggende drugs dvs overbeviser friske om at de trenger medisin, da får de et større marked og hele livet. Drug companies "utdannet legene" i medisin lære, underlig! De skal vi stole på? Drug companies reduserer innslaga punkt foe når man trenger legemiddel eks blodtrykk og ved hvilket trykk man må ha medisin. Da øker man salget. Videoen er interessant. https://m.youtube.com/watch?v=uDbQNBla6aU

 • T.k. 07.01.2017 21.59.31

  Se denne videoen. den svarer på det mange her gjetter og uttaler seg om. Besk smak i munnen. https://m.youtube.com/watch?v=uglq6qKcHQ4 Det er vel systemet som er feil. Man må stole på næringslivet, og drug companies er ikke opptatt av å hjelpe folk og gjøre de friske, de er opptatt av hva de kan tjene mest penger på,leeenge, som ethvert annet privat firma,samfunnsansvar er ikke deres greie. Det meste av innovasjon skjer på universitet og sykehus og de har ikke midler til å kommersialisere medisinen så de må selge ideen til legemiddel firmaene. Da skulle man forvente at man fikk en avtale tilbake som sikret fornuftige priser. Legemiddel firma bruker ca 15% på såkalt forskning og vanvittig mye på smøring.Mange av kostnadene er skjult. Betenkelig at leger får honorar fra bransjen. I USA har man ikke lov å forhandle på pris så der koster medisinen 3 ganger mer enn i Norge. norge er et lite land og får nok ikke spesielt gode priser siden det står oljedollar over inngangsdøren.

 • Finn Gaute Pedersen 03.01.2017 13.50.55

  Først må jeg takke Lise Askvik for en flott og riktig skrevet kommentar ,den viser hva som skjer innenfor vårt helsesystemet . Dagens maktpersoner innen for helse gjør ikke den jobben de er satt til å gjøre , det virker som at alle andre mindre viktige saker er mer interessant å holde på med. Vi som står i kø og venter forventer at våre politikere nå står frem og få frem en avtale med de rette medisinprodusenter. Vi skjønner ikke at alle andre land klarer å leve med den medisinprisen det klarer å oppnå men likevel gir sine borgere den medisinen som trengs . Vi tror at vår innkjøpere ikke er like flinke som de som kjøper inn i resten av verden. Hva med å finne ut hva de gjør ? Ett forslag ville være å arbeide ut fra at vi lille fattige Norge har store aksjeposter i de største medisinprodusentene i verden,dette gir oss store inntekter til vårt oljefond. Disse interessene kunne jo være med å styre medisin prisene?

 • Lise Askvik 03.01.2017 13.10.22

  Kjære Frank Svardal. Takk for svar, vi trenger alle kritikk for å speile oss fra alle vinkler. Men legg fra deg trollspeilet, er du grei. Siden du er så opptatt av etterrettelighet må du sette deg bedre inn i saken og ikke nøye deg med ett innlegg. Her er Høies sitat: "De kan ikke forvente en fortjeneste som en ellers kun finner i kjeltringvirksomhet.". Link: http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2016/12/Hoeie-kaller-legemiddelindustrien-uetisk At jeg kjenner Karita og har møtt henne fem, seks ganger totalt har jeg vel aldri langt skjul på. Er vi da venner? Ja, gjerne for meg. Vi brenner begge for pasienters rettigheter, for at fagfolk skal få best mulig utstyr til sin gjerning og for at Norge har råd til å kjøpe inn mye mer enn i dag. Jeg skriver også innledningsvis av etikken i ulike selskap varierer. Du vil ta alle under ett, eller? Du virker mer provosert av min stil enn av innhold. Det er lov, men du bør ikke argumentere med etterrettelighet. Prøv igjen! Mvh Lise Askvik

 • Frank Svardal 02.01.2017 23.42.46

  Lise Askvik: etterrettelighet har aldri vært din sterkeste side, leser du artikkelen vil du se at det er Bekkemellem som uttaler at Vorland og Høie bruker kjeltringstempelet. Etterrettelighet har aldri vært Bekkemellems sterkeste side heller og vennskapet dere i mellom er godt kjent for de fleste. At legemiddelindustrien på noen områder legger listen svært høyt er velkjent i de fleste medisinske miljøer. Særlig gjelder dette sykdommene som får mye medieomtale og skårer høyt på sympati. Eks. kreft. Les forøvrig denne gode kommentaren fra Anne Lise Ryel: http://www.tv2.no/a/8024955/ Bidra gjerne i helsedebatten på en måte som gir deg troverdighet som en pasientstemme. Det trengs, men legg fra deg P4 journalistikken.

 • Lise Askvik 02.01.2017 19.34.05

  Industrien består av både bedre og mindre gode selskaper, med ulik etikk. At Høie tyr til infantil sutring når han og firerbanden ikke evner å forhandle med dem, tjener dem ikke til heder. Å påstå at industrien som helhet er kjeltringer, er under lavmål. Vi innbyggere og pasienter betaler nemlig ikke skatt til industrien, det er derfor ikke primært industriens forpliktelse å skaffe oss behandlinger og medikamenter. Det er Høies! Dette ansvaret har han tatt på seg frivillig, og sågar slåss for. Det forplikter. At firerbanden ikke evner å forhandle bedre enn de nå gjør (ofte kun via e-poster, ikke engang ved å møte industriens folk!) er en skam. Pasienter og fagfolk må kunne forvente at Høie evner å skaffe tilsvarende behandling som våre europeiske naboland. Her sviktes det altfor ofte. Derfor må både fagfolk, pasienter og pårørende protestere. Mye mer enn til nå. Hvis ikke vil maktens sutring og ansvarsforskyvelse bare tilta. Helsepartiet kommer. Vi skal bidra til protesten.

 • Morten Svendal Hatlen 30.12.2016 22.14.47

  Interessant at en statsråd fra Høyre er misfornøyd med komersielle aktører grunnet deres profitt. Jeg har forøvrig ennå ikke sett statsråden ta initiativ til statlige legemiddelselskaper, som ville være et alternativ hvor han selv kunne bestemme den pris han finner fornuftig. Men at det med Høie er mye prat og store ord, men fint lite innhold er ikke akkurat nytt.

 • V.l 30.12.2016 15.15.49

  Ingenting blir forandret før firer banden og Høie eller en av hans lakeier får smake det på pungen og da mener eg lommeboken og ikke nedatil.

 • antisthenes kynos 30.12.2016 12.13.32

  Om det er industrien som er mest uetiske når de krever det aksjonærene deres ønsker (de eneste de er ansvarlige overfor), eller det er politikerne som er det, når de, etter negativ pressedekning, sier at vi må behandle det som kan behandles, innenfor eksisterende rammer, er jeg usikker på. Behandlingseffekten til nye kreftlegemidler er neppe like god som behandlingene de fortrenger; ortogeriatri har man ikke råd til ved St. Olavs, til tross for at god helsemessig og økonomisk nytte er bevist ved avdelingene der, og annen personellkrevende behandling skal "effektiviseres"; i praksis betyr det dosereduksjon i slagenhetsbehandling og geriatrisk behandling (som er veldokumentert). Min stemme til den politikeren som først tør å si at ny, dyr behandling må betales over forsikringspremien, ikke over skatteseddelen. Men, siden nåværende regjerning mener vi ikke har effektivisert nok etter over ti år sammenhengende sparing, tviler jeg på at noen får den stemmen.

 • Kari Skrautvol 30.12.2016 06.28.16

  Hva med å bruke mer "low cost" medisiner bygd på bruk av homeopatiske prinsipper? Dette kan bidra til " Better care, better Health and lower costs" innen sykehus og almene helsetjenester. Vi trenger økt fokus på "Integrated Health Care", hvor flere løsninger brukes i behandling av infeksjons- og immunologiske lidelser.

 • Finn Gaute Pedersen 29.12.2016 21.51.15

  Dagens helseminister sammen med sine arbeidsgrupper gjør ikke den jobben han/de er satt til å gjøre . De fleste land rundt oss klarer å få frem medisin til sine borgere , vi skjønner da ikke at vår helseminister ikke kan gjøre det samme. B. Høye må ha glemt hva han skal og må gjøre ikke bare snakke om at prisen er for høy. Ett godt forslag til han ville være å høre med sine kollegar i andre land for å høre hva de gjør . Håper han nå ser andre veier og ikke bare på pris. Vi minner han om at Norge er ikke ett fattig land som det ser ut til at han tror.

 • Arnfinn 29.12.2016 21.20.21

  Det forundrer meg at farmasibransjen påstår at det er dem som forsker frem medikamentene! Meg bekjent foregår det en utstrakt forskning på sykehus og universitetene som blir betalt av offentlige midler som stipend etc. Er det ikke da betimelig å forvente en balansert prissetting?

 • Daniel Buttkiss 29.12.2016 16.49.34

  Nu er det heldigvis slik at verken næringslivet eller blårussen skal legge føringer for hvilke typer behandling pas trenger. Kunne man ikke heller innføre en form for "royality" inntekt - tilsvarende som i underholdningsbransjen, at den legemiddelprodusent som lykkes i å utvikle et velfungerende og dokumentert medikament, mottar en form for royalities for hver eske av et synonympreparat fra en konkurrerende legemiddelprodusent som selges over disk ? Menneskeliv er ikke noe som kan vurderes i kroner og øre. Det er kun legen som kan avgjøre hvilken behandling som behøves for den enkelte pasient, ikke "blårussen" eller økonomen.

 • Økonom 29.12.2016 13.03.17

  Helseministeren indikerer at legemiddelindustrien dikterer prisene og til sitter igjen med en uetisk superprofitt. Det er rart at en minister fra et næringslivsvennlig parti misliker at priser i markedet blir til i forhandlinger mellom tilbyder og etterspørrer. Det er verdt å merke seg at staten og produsentene i de aller fleste tilfeller blir enige om pris. Det er et fåtall saker, gjerne ny og innovativ behandling, som også er kostbar. Ministeren burde vite bedre - det er verdien legemiddelet bidrar med sammenlignet med dagens behandling som er utgangspunktet for prisingen i Norge. I disse få sakene blir noen ganger industri og myndigheter ikke enige om denne verdivurderingen. I og med at det er kjøper som har fasiten på verdivurderingen, lager prisreguleringene og er enekjøper, er makten jevnt fordelt. De faktiske kostnadene verken er eller bør være et utgangspunkt for hva staten skal betale. Det kan virke som ministeren misliker han ikke kan diktere industriens priser.

 • N.N 29.12.2016 11.27.53

  Heilt enig med Høie uetisk og ta slike priser men det er og uetisk og skue dei resursvake foran seg i denne kampen. Fylkesordføreren i Hordaland kan betale for medesinen med en årslønn på 1,1 mill mens fru Olsen i Fana er ufør og har ikke råd og må dø . Høie og dei fire regiondirektører bør tenke seg om før dei taler

Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp6

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: