Overlater rituell omskjæring til privatklinikk

IbsenSykehuset AS har vunnet anbudskonkurransen for rituell omskjæring av guttebarn i Helse Sør-Øst.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Til tross for at Stortinget har vedtatt at rituell omskjæring skal være et tilbud ved offentlige sykehus, har det blitt utført svært få slike inngrep, slik Dagens Medisin tidligere har dokumentert. Oslo Universitetssykehus (OUS) utførte bare ni omskjæringer i fjor, og har lang venteliste.  

– Det er ikke slik at barnekirurgisk avdeling har ledig kapasitet på personell eller operasjonsstuer, og vi har ikke fått tildelt ekstra ressurser i forbindelse med at ministeren har bestemt at omskjæring skal utføres i offentlige sykehus. Vi kan ikke prioritere rituelle omskjæringer fremfor medisinsk indiserte operasjoner for å få gjort dette, har Gunnar Aksnes, seksjonsleder for barnekirurgi ved OUS, tidligere uttalt til Dagens Medisin.

Anbud
Helse Sør-Øst erkjente at kapasiteten ikke har vært tilfredsstillende, og valgte tidligere i høst å utlyse en anbudskonkurranse blant private tilbydere.

– De helseforetakene som av ulike grunner har kapasitetsutfordringer med å foreta disse inngrepene selv, har mulighet for å gjøre avrop på den avtalen vi inngår, uttalte Alice Beathe Andersgaard, direktør medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst RHF.

1000 inngrep
Prosessen er nå avsluttet, og IbsenSykehuset AS er tildelt avtalen, med et volum på inntil 1000 inngrep årlig. Avtalen gjelder fra 1. desember 2016 og varer to år frem i tid. Den har en verdi på to millioner kroner.

Anskaffelsen gjelder kun barn opp til 3 måneder hvor lokalbedøvelse er mulig. Aldersbegrensningen er gjort med hensyn til å redusere risiko for komplikasjoner og behov for mer omfattende anestesi i tråd med faglige anbefalinger, skriver Helse Sør-Øst i en pressemelding.

Det har vært stor motstand i legemiljøet mot å utføre rituell omskjæring, og mange har ønsket seg en løsning hvor man overlater dette til private leverandører. De største privatsykehusene, Aleris og Volvat, har tidligere takket nei til denne oppgaven.

Powered by Labrador CMS