Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

NY AVTALE: Helse Sør-Øst har inngått en avtale med et privatsykehus for omskjæring av guttebarn under tre måneder. Illustrasjonsfoto: ThinkStock

NY AVTALE: Helse Sør-Øst har inngått en avtale med et privatsykehus for omskjæring av guttebarn under tre måneder. Illustrasjonsfoto: ThinkStock

Overlater rituell omskjæring til privatklinikk

IbsenSykehuset AS har vunnet anbudskonkurransen for rituell omskjæring av guttebarn i Helse Sør-Øst.

Annons:

Til tross for at Stortinget har vedtatt at rituell omskjæring skal være et tilbud ved offentlige sykehus, har det blitt utført svært få slike inngrep, slik Dagens Medisin tidligere har dokumentert. Oslo Universitetssykehus (OUS) utførte bare ni omskjæringer i fjor, og har lang venteliste.  

– Det er ikke slik at barnekirurgisk avdeling har ledig kapasitet på personell eller operasjonsstuer, og vi har ikke fått tildelt ekstra ressurser i forbindelse med at ministeren har bestemt at omskjæring skal utføres i offentlige sykehus. Vi kan ikke prioritere rituelle omskjæringer fremfor medisinsk indiserte operasjoner for å få gjort dette, har Gunnar Aksnes, seksjonsleder for barnekirurgi ved OUS, tidligere uttalt til Dagens Medisin.

Anbud
Helse Sør-Øst erkjente at kapasiteten ikke har vært tilfredsstillende, og valgte tidligere i høst å utlyse en anbudskonkurranse blant private tilbydere.

– De helseforetakene som av ulike grunner har kapasitetsutfordringer med å foreta disse inngrepene selv, har mulighet for å gjøre avrop på den avtalen vi inngår, uttalte Alice Beathe Andersgaard, direktør medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst RHF.

1000 inngrep
Prosessen er nå avsluttet, og IbsenSykehuset AS er tildelt avtalen, med et volum på inntil 1000 inngrep årlig. Avtalen gjelder fra 1. desember 2016 og varer to år frem i tid. Den har en verdi på to millioner kroner.

Anskaffelsen gjelder kun barn opp til 3 måneder hvor lokalbedøvelse er mulig. Aldersbegrensningen er gjort med hensyn til å redusere risiko for komplikasjoner og behov for mer omfattende anestesi i tråd med faglige anbefalinger, skriver Helse Sør-Øst i en pressemelding.

Det har vært stor motstand i legemiljøet mot å utføre rituell omskjæring, og mange har ønsket seg en løsning hvor man overlater dette til private leverandører. De største privatsykehusene, Aleris og Volvat, har tidligere takket nei til denne oppgaven.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Doktern 05.12.2016 14.16.06

  @Student: Jeg har satt meg godt inn i kjønnslemlestelse av gutter. Har du? Omskjæring av gutter reduserer sjansen for kjønnsykdommer, det er sant. Men dette er mer relevant i utviklingsland enn i vestlige samfunn pga hygienen vi har. Det vi vet er at omskjæring gjør penishodet mindre sensitivt og således setter ned seksuell nytelse. I tillegg er det en smertefull prosedyre som ikke sjelden fører til skade og som kan medføre død. Omskjæring er kulturelt betinget og praktiseres i både islamske og kristne samfunn, hovedsaklig i Øst-Afrika. Ingen nevnte islam før du gjorde det. Siste kommentar: at en unngår omskjæring av phimose ved å omskjære før en får phimose, det må vinne en eller annen pris for lite gjennomtenkt resonnement.

 • Student 02.12.2016 16.32.03

  Det er grunn til at det er tillatt med omskjæring av an GUTTER, fordi sett fra medisinsk punkt, har det utrolig mange fordeler som, mindre sjanse for urinveisinfeksjon, kjønnssykdommer, sykdommer relatert til gland av penis som kan føre til bla phimosis. Det er grunn til at verdensreligioner som islam ikke tillater omskjæring av jenter siden dette ikke har absolutt noen positive effekter for jentene. Helt tragisk at folk skal kommentere at de føler seg flaue av å leve i et slikt land som tillater omskjæring, uten å faktisk sette seg i denne saken. Vennligst søk opp litt kunnskap før man svarer.

 • Hans E 01.12.2016 14.32.33

  Det er rett og slett helt forkastelig at noen i dag lemlester barn på denne måten. Nå har Ibsen Sykehuset stengt muligheten for anmeldelser etter massiv protester... jeg skammer meg over å bo i samme land med folk som synes det er helt greit å lemleste barn :(

 • Atheistics 01.12.2016 11.06.26

  Kan jeg klippe av øreflippene til mine barn uten samtykke? Det påvirker ikke deres sexliv og det brenmerker dem ikke som tilhørere til noen spesiell relgion, men det er barnemishandling. Kjønnslemlesting derimot skal være lov i Norge 2016, støttet av staten. Supert.

 • Nemanja 01.12.2016 08.28.28

  Det er greit med rituell omskjæring i Norge, til og med staten støtter det. På det andre siden er det ulovlig å kuppere hunder.

 • Doktern 30.11.2016 18.49.40

  Det er forkastelig at en tillater kjønnslemlesting av guttebarn i Norge. Ingen religion eller kulturelle hensyn kan forsvare å skjære deler av pikken av småunger.

 • pst 30.11.2016 15.56.18

  Rituell omskjæring av små barn av godkjent helsepersonell. Umoralsk, uakseptabelt, useriøst. I seg selv et kraftig skudd for baugen i forhold til tillit og seriøsitet fra det aktuelle helsepersonalet og selvfølgelig helsepolitikere. Hvor er barnevernet? Rett og slett pinlig......

Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: