Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
EN TYPE HVETEPROTEIN : Amylase-trypsin hemmere (ATI) er en type proteiner som utgjør bare fire prosent av hveteproteinene. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kobler hvete til inflammasjon ved kronisk sykdom utenfor tarmen

Forskere mener det er holdepunkter for at en type hveteproteiner kan føre til inflammasjon ved kroniske sykdommer som MS, astma og revmatoid artritt.

Publisert: 2016-11-15 — 06.48
Dette er interessant.
Trygve Hausken, UiB-professor og overlege ved Haukeland universitetssjukehus

Gluten er et protein som finnes i blant annet i hvete og som forårsaker inflammasjon i tarmen hos personer med cøliaki.

Nå kan ny forskning tyde på at en viss type hveteproteiner også fører til inflammasjon utenfor tarmen.

Mulig forverring
Disse hveteproteinene, amylase-trypsin hemmere (ATI), utgjør bare fire prosent av hveteproteinene.

Forskere mener det er holdepunkter for at ATI, gjennom å stimulere immunceller, kan føre til inflammasjon ved kroniske sykdommer som MS, astma og revmatoid artritt – og bidra til utvikling av glutenoverfølsomhet som ikke skyldes cøliaki.

– Den type inflammasjon i tarm som ses ved ikke-cøliakisk glutensensitivitet, skiller seg fra den som er forårsaket av cøliaki, og vi tror ikke denne er trigget av glutenproteiner. Derimot mener vi at ATI kan aktivere spesielle typer immunceller i tarmen og i helt annet vev – og potensielt forverre symptomene ved eksisterende inflammatorisk sykdom, uttaler professor Detlef Schuppan i en pressemelding fra den europeiske gastroenterologiske foreningen (UEG).

Schuppan holdt foredrag under åpningssesjonen av kongressen UEG Week i Wien i oktober.

«Interessante funn»
En av dem som hørte foredraget med interesse var den norske UiB-professoren Trygve Hausken, som er overlege på Haukeland universitetssjukehus.

– Dette er interessant. Kan hende er proteiner vel så viktig som omega-3, sier Tryge Hausken til Dagens Medisin.

Se her artikkel om temaet, publisert i fjor.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
  • Sol 27.01.2018 19.34.16

    Det der tror jeg på! Jeg ble sendt til Diakonhjemmet for utredning pga. aktiv betennelse i ryggen ( Bekhterev), samtidig fikk jeg psoriasis og kuttet gluten for å se om det kunne hjelpe, og føler meg nå nesten helt bra i ryggen...! Men prøv å ta opp kosthold med revmatologen på Diakonhjemmet eller hudlegen jeg var hos - det er et ikke-tema tydeligvis. 👎🏼

  • Terje Båtmann Bliksvær 02.03.2017 21.31.55

    Jeg er nesten 60 år. Merker ganske godt allergisk reaksjon på brødmat og også Havremat, eks grøt. Verste reaksjonen for tiden er at øynene renner, det svir rundt øynene, og klør. Huden rundt øynene poser seg opp og det svir som syre når tårer renner nedover det betente området. Har kuttet ut havre og brødprodukter, og merker at irritasjonen er borte og øynene renner mye mye mindre. Spiser mer grønnsaker, kjøtt og fisk. Cottage cheese og youghurt er en fin frokost, iblandet hjemmelaget syltetøy

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!