Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Har funnet løsning for medisinstudentene i Polen

Helse- og omsorgsdepartementet har funnet en løsning slik at norske medisinstudenter i Polen får autorisasjon og kan søke norsk turnus.

Publisert: 2016-09-30 — 12.45
FORSIKRER STUDENTER: – Det er viktig at de er trygge på å få en utdanning som de kan nyttiggjøre i Norge. Vi skal også trygge alle arbeidsgivere, om at disse studentene er ordentlige doktorer, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet. Her sammen med Øystein Holm-Haagensen, politisk rådgiver i ANSA. Foto: Per Corneliussen

Tidligere i år ble det kjent at et nytt lovforslag i Polen ville påkreve å ha gjennomført polsk turnus for å oppå autorisasjon som lege. Lovforslaget kunne ramme norske studenter uteksaminert etter 2018.

Ettersom det er et krav at man må ha autorisasjon for å begynne i turnustjeneste i Norge, sto norske studenter i fare for å ikke kunne påbegynne norsk turnus.

Dette førte til stor usikkerhet blant flere av medisinstudentene, opplyste norske studenter ved polske studiesteder.

Frarådet polenstudier
Etter at det ble usikkerhet om lovforslaget i Polen frarådet studentorganisasjonen ANSA norske studenter å ta medisinutdanning i Polen, etter samtaler med Helsedirektoratet og at det trådte i kraft en lovendring i polen som med krav om gjennomført språktest for studenter.

I juni kontaktet Helse- og omsorgsminister Bent Høie polske myndigheter for å avklare situasjonen for de norske medisinstudentene i Polen.


Har løst problemet
Helseministeren og den polske helseministeren har nå signert en felles erklæring, som skal sikre at tannlege- og medisinstudentene ved polske universitet får norsk autorisasjon etter fullført utdanning.


Slik løser de floken
– Det øyeblikket norske studenter uteksamineres i polen, får de et diplom om fullført utdanning. De kontakter deretter det polske helseministeriet for å få utlevert et sertifikat om at utdanningen samsvarer med yrkeskvalifikasjonsdirektivets krav til medisinutdanning. Dette viser de i Norge for å få autorisasjon, forklarer statssekretær Anne Grethe Erlandsen til Dagens Medisin.

I dokumentet lover polske myndigheter at de vil gi et sertifikat til norske tannlege- og medisinstudenter, som sier at utdanningen oppfyller yrkeskvalifikasjonsdirektivet. – Så bekreftes det i dokumentet av Helseminister Bent Høie at dette sertifikatet kan løses inn i en autorisasjon i Norge, forklarer Erlandsen.

– Man får altså en bekreftelse på at en har fullført utdanningen, og et sertifikat fra polske helsemyndigheter på at den følger EUs krav i direktivet.


– Viktig sak
Statssekretæren fremholder at dette er en viktig sak for de 1600 studentene som studerer i polen og dem som har planer om å ta utdanning der senere.

– Det er viktig at de er trygge på å få en utdanning som de kan nyttiggjøre i Norge. Vi skal også trygge alle arbeidsgivere, om at disse studentene er ordentlige doktorer, sier hun.

– Er det viktig for norske myndigheter at norske studenter har mulighet til å studere i Polen?
– Det er det, fordi det er et populært studium. Så er det selvfølgelig alltid en diskusjon om vi ikke skulle utdannet alle selv. Jeg tror at vi trenger et mangfold i Norge, sier Erlandsen.

 
Beklager urolig situasjon
Da Erlandsen møtte Dagens Medisin, beklaget hun den urolige situasjonen som uvissheten rundt autorisasjonen har skapt for polenstudentene, og sier at departementet måtte være helt sikre på at avtalen ble gjeldende, før de kommenterte arbeidet med erklæringen.  

– Det var viktig at vi var helt sikre på at vi kunne eliminere denne usikkerheten helt, før vi presenterte løsningen, sier Erlandsen.

ANSA anbefaler Polen
– Vi er svært fornøyd med at regjeringen har fått på plass pragmatisk og god løsning for norske studenter i Polen, sier Øystein Holm-Haagensen, politisk rådgiver i ANSA til Dagens Medisin.

– Med den nye avtalen kan vi trygt anbefale norske studenter å dra til Polen og studere medisin der. Vel vitende om at de reise hjem og jobbe som leger i Norge.

Hvilke problemer løser avtalen som nå er undertegnet?

– Avtalen løser byråkratiske problemer knyttet til autorisasjon. Studiet i Polen har vært god nok faglig sett, men det har vært byråkratiske problemer mellom Norge og Polen som nå er løst, sier han.

Helse- og omsorgsdepartementet har utformet et skriv om erklæringen. Det kan du lese her.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Eilert Larsen 26.01.2020 16.12.29

  Tolk i helsevesenet

  Jeg jobber som polsk tolk i helsesektoren for www.translanor.no og har sett dette fra begge sider. Det er mange dyktige norske leger som har studert i Polen. Det som kjennetegner de fleste av dem, er at de behersker en tverrkulturell kontekst til dels veldig mye bedre enn andre. Det skal det heller ikke kimses av :-)

 • N.n. 09.10.2016 08.13.04

  Norge skal altså stadig snylte på andre land frem for å utdanne sitt eget helsepersonell. Denne sak viser at det fra myndighetene er et bevisst valg at det norske helsevesenet skal baserer seg på leger utdannet fra Østeuropa. Eneste motiv for disse land til å "utdanne" norske studenter er cool cash. Hvorfor ikke ha ambisjon om å klare dette selv? Ingen andre europeiske land driver med ønske om slikt "mangfold".

 • Kjell O.Skavdal 06.10.2016 00.29.37

  Da må du, Erlandsen også finne en løsning for psykologene fra Budapest. Det går ikke an å drive forskjellsbehandling. Vi trenger denne faggruppen like mye som legene! Hvorfor ble de plutselig så mye dårligere enn før.? De har vært godkjent for norsk autorisasjon i en årrekke. Intet tilsier at utdanningen av psykologene har blitt dårligere. Ta tak i avdelingsdirektør A. Farstad og rist henne.! Instruer henne med helsedirektørens medvirkning.Dette går ikke an!

 • Utbrent Lege 02.10.2016 12.24.16

  Her er løsningen: ikke studer medisin Du betaler dyrt for status. Ønsker du å se tilbake på livet ditt, og erkjenne: Jeg var for forfengelig, for usikker, og trengte ekstern validering for å komme unna mindreverdighetsfølelsene mine. Etter hvert som det blir flere og flere leger, kommer du til å ha mindre og mindre makt. Staten kommer til å lesse på med utnytting av deg i alle slags former, krav, byråkrati, utenfor aml, osv. Kanskje faller aml tom, hvem vet. Det beste må da være å ta ansvar for skjebnen i egen hånd. Hold dere unna kontrollerte og regulerte yrker og bruk intelligensen til noe lurt hvor du kan være med å forme morgendagen.

 • Feil 30.09.2016 16.15.31

  Ja, nå gjelder det å få opp rekrutteringen av medisinstudenter, få adskillig flere turnusplasser og omgjør dagens mildt sagt uheldige vakans, praksis.... http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2006/06/Noen-faar-200.000-EKSTRA-om-de-bytter-jobb ..... Slik at dagens oppgavemengder på sikt mer står i stil og løses innenfor og ikke utenfor, arbeidsmiljølovens bestemmelser, for de med vakt og turnus tillegg, slik at de slipper å tenke så løsningsorientert, taktisk... http://www.arbeidsmiljo.no/sjefen-som-vil-ha-det-moro-pa-jobben/ .... I egen, praksis.... https://www.youtube.com/watch?v=MEbTi_4juU8 .....

 • Lege O 30.09.2016 15.50.42

  Dette er byråkratisk akrobatikk på høyt nivå. Norge slipper å opprette flere studieplasser og dekker seg under begrepet "mangfold"; Polen opprettholder inntektene fra norske studenter. Men det er ikke i tråd med EØS-regler å behandle EØS-borgere ulikt. Det er Molbologikk å gi autorisasjon og i tillegg kreve turnustjeneste. Enten det er i Polen eller Norge. Og det åpner for smutthull og tilpasninger. Men snart forsvinner begrepet turnustjeneste for leger i Norge.

 • Henning 30.09.2016 15.49.34

  Bra men Polen må jo ha fått noe igjen ved ei slik avtale og hva er det.

 • Lege P 30.09.2016 15.41.27

  Og med norsk autorisasjon kan du (om du behersker polsk) begynne som lege i Polen, uten polsk turnus?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!