Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
UENIG MED TOPPLEDELSEN: Torfinn Aanes deler ikke HINAS-sjefens syn på at legemidler er forretningshemmeligheter. Her er han avbildet under et UiO-seminar om hemmelige legemiddelpriser tidligere i år. Foto: Målfrid Bordvik

– Hemmelige priser er en illusjon

Tidligere LIS-leder Torfinn Aanes tok dissens i arbeidsgruppen som utredet hemmelige avtalepriser.

Publisert: 2016-09-26 — 06.10
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Torfinn Aanes, tidligere leder i Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS), var en av fem personer i arbeidsgruppen som utredet nye rutiner for å håndtere prisinformasjon for legemidler.

Mens arbeidsgruppens flertall konkluderte med at enhetspriser på legemidler må anses som forretningshemmeligheter og dermed unntas fra offentligheten, er Aanes uenig. Han har derfor utarbeidet et eget notat som følger høringsnotatet som HINAS har sendt ut.

Aanes har ledet LIS i over 20 år frem til Bente Hayes tok over tidligere denne måneden. I alle disse årene har han praktisert åpenhet rundt enhetsprisene.

Åpner for unntak
– I dagens situasjon vil det være en illusjon at avtalepriser på legemidler generelt vil kunne holdes konfidensielle. Innenfor legemidler har det alltid vært tradisjon for åpenhet om legemiddelpriser. Det vil være flere titalls tusen leger, helsepersonell, ansatte i Helsedirektoratet, Legemiddelverket, Folkehelseinstituttet og departement som vil få tilgang til avtalepriser. Leger og sykepleiere er vant til at i samtaler er legemiddelkostnader en viktig del av legemiddelvalg som gjøres i samråd med pasient, påpeker Aanes.

Les også: Her klistres prisen på medisinpakningene

Han foreslår at hovedprinsippet for legemiddelinnkjøp bør være åpenhet, men at avtalepriser i enkelte tilfeller kan unntas offentlighet. Hvilke anbudskonkurranser som gjennomføres med slikt unntak skal avgjøres i hvert enkelt tilfelle gjennom dialog med tilbydere som ønsker det.

Åpenhet i naboland
«Dette vil bety at de aller fleste avtalepriser fortsatt vil være offentlig tilgjengelige, slik rutinen for LIS har vært fra 1995, samtidig som det ivaretar behovet for legemiddelindustrien til å ha konfidensielle priser på enkelte nye meget kostbare legemidler», skriver Aanes i sitt forslag.

Han mener forslaget vil ivareta samfunnets demokratiske interesser, samtidig som det sikrer lavest mulig pris på legemidler.

Aanes viser til at åpenhet er hovedregelen i Danmark og Sverige. Verdens Helseorganisasjon praktiserer full åpenhet om avtalepriser. Det samme gjør Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som kanskje er verdens største på utlysning av anbud for vaksiner.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!