Strammer inn på refusjon til nye kolesterolmedisiner - Legemidler - Dagens Medisin

Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FÅ FÅR TILGANG: De to kolesterolsenkende legemidlene i klassen PCSK9-hemmere blir kun tilgjengelig for rundt ti pasienter i Norge.

FÅ FÅR TILGANG: De to kolesterolsenkende legemidlene i klassen PCSK9-hemmere blir kun tilgjengelig for rundt ti pasienter i Norge. Foto: Colourbox

Strammer inn på refusjon til nye kolesterolmedisiner

Nye refusjonsregler innebærer at bare ti pasienter i Norge er aktuelle for å få refundert disse legemidlene.

Annons:

Etter at de to kolesterolsenkende legemidlene evolokumab (Repatha) og alirokumab (Praluent) fikk avslag om blåreseptrefusjon, har regjeringen innført strenge krav for å få medikamentene refundert gjennom individuell stønad.

Departementet strammer inn
På bakgrunn av kost-nytte-vurderinger utført av Statens legemiddelverk, har Helse- og omsorgsdepartementet besluttet at kun pasienter som har påvist homozygot familiær hyperkolesterolemi skal få refundert de to legemidlene, som tilhører klassen PCSK9-hemmere.

– Firmaene har dessverre lagt seg på en prispolitikk som innebærer at disse legemidlene ikke kan tilbys norske pasienter, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Sjelden tilstand
Da legemidlene først kom på markedet, stilte regjeringen krav om at pasienter måtte ha familiær hyperkolesterolemi – det vil si arvelig forhøyet kolesterol – for å få medikamentene refundert gjennom individuell stønad.

De nye retningslinjene innebærer derimot at legemidlene kun refunderes for pasienter med den homozygote varianten av familiær hyperkolesterolemi. Dette er en svært sjelden tilstand som innebærer at pasientene har arvet anlegget for sykdommen fra begge foreldrene.

Ti pasienter i Norge
Ifølge Madsen er det rundt ti pasienter i Norge som oppfyller de nye refusjonskravene. Til sammenligning har mellom 15.000 og 20.000 norske pasienter den heterozygote varianten av familiær hyperkolesterolemi.

– Også i denne gruppen har man nå kommet frem til at prisen er for høy, sier Madsen til Dagens Medisin.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Raymong Agell 09.07.2016 00.58.08

  Ja,selskapenes prispoliitikk burde ikke komme som en overraskelse. Slik går det gjerne når kun få aktører får tilgang til markedet. Konkurranse gir kjøpers marked, det burde myndighetene forstå og legge forholdene til rette for.

Nyheter fra startsiden

Ny undersøkelseskommisjon i helsetjenesten

Slik skal han lede kommisjonen ingen vil ha1

Oslo universitetssykehus

Barn fikk dobbel dose cellegift1

SENDER FORSLAG PÅ HØRING

Nå vil HOD avvikle meldeordningen

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!