PREMATURE: BARN: Cirka 30 prosent av svangerskapslengde og for tidlig (prematur) fødsel kan forklares med arvelige faktorer. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Vil finne årsaken til for tidlig fødsel

Ved hjelp av et omfattende materiale med blant annet gendata fra 11.000 familier, håper norske og utenlandske forskere å få klarhet i hva som forårsaker en prematur fødsel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FOREBYGGING: – Barnelegene hatt stor fremgang med å forbedre overlevelsen og helsen hos premature. Vi har likevel ikke klart å redusere forekomsten av for tidlig fødte barn, sier professor Bo Jacobsson, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Foto: Paulina Jacobsson

Nå er en stor studie, med et omfattende datamateriale, godt i gang. Målet er å kunne gi svar på hvorfor noen kvinner føder for tidlig.

Harvest-studien kombinerer genanalyser med registerdata og skal forsøke å finne frem til hvilke faktorer som starter en fødsel, hvilken rolle arv og miljø spiller – også ved prematur fødsel.

Professor Bo Jacobsson, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og professor ved Sahlgrenska Akademin i Gøteborg leder prosjektet, som skal gjennomføres med data fra Norge, Sverige og i samarbeid med forskergruppe i USA.

I Norge benyttes data fra Mor-Barn-studien (MoBa-studien).

Håper å kunne forebygge
– Vi vet at det finnes en arvelighet knyttet til svangerskapslengde og for tidlig fødsel – det vil si at cirka 30 prosent kan forklares med arv. Det er grunn til å tro at finnes stor samvariasjon mellom arv og miljø. Derfor kommer vi blant annet til å se på faktorer som kosthold, fysisk aktivitet og samvariasjon med gener og svangerskapslengde, forteller Bo Jacobsson til Dagens Medisin.

– Det er viktig med studier på svangerskapslengde. Barnelegene hatt stor fremgang med å forbedre overlevelsen og helsen hos premature. Vi har likevel ikke klart å redusere forekomsten av for tidlig fødte barn.

Han håper først og fremst at prosjektet vil gi innsikt i mekanismene ved hvordan en fødsel starter.

Det er grunn til å tro at finnes stor samvariasjon mellom arv og miljø. Bo Jacobsson, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og professor ved Sahlgrenska Akademin, Gøteborg

– Ved å lære oss mer om dette, kan vi komme frem til tiltak som kan forebygge for tidlig fødsel, eller hvordan vi kan utsette en for tidlig fødsel hos risikopasienter. Hvis vi bedre forstår hva som starter en fødsel, er det større mulighet for å utvikle medisiner som kan utsette en prematur fødsel, sier svenske professoren.

Bare analyser som gjenstår
Dataene foreligger allerede, nå gjenstår analysen og sammenskrivingen av funnene.

– Forarbeidet er allerede gjort – vi kommer til dekket bord. Mange har allerede gjort en fantastisk jobb med Mor-barn-studien, og det har vært en god strategisk satsing fra Forskningsrådet. Materialet tiltrekker forskere fra både Norge og fra utlandet, sier Jacobsson.

Han regner med at den største publiseringen vil skje innen 2020.

– Når forventer dere å ha publisert de første resultatene?

– Allerede i år. Data fra tidligere prosjekt i Norge er sendt til publisering. Vi er også i gang med den svenske delen, og en metaanalyse kommer neste år, svarer den entusiastiske forskeren.

Har fått millionstøtte
Flere instanser har bidratt med økonomisk støtte på i alt 16 millioner: American March of Dimes, Forskningsrådet i Norge og i Sverige, Jane og Dan Olsson Foundations og Sahlgrenska Akademin.

– Vi har jobbet med svangerskapslengde i cirka ti år gjennom Mor-Barn-studien. Det er først nå vi kommer i større tall som gjør det mulig å finne robuste funn på hvorfor svangerskapslengde varierer og hvorfor barn fødes for tidlig, sier Bo Jacobsson.

Prematur fødsel defineres som fødsel før 37. svangerskapsuke og rammer fra 5 til 18 prosent av gravide kvinner i Europa.

For tidlig fødsel ut fra denne definisjonen, forårsaker ifølge Folkehelseinstituttet opptil tre av fire tilfeller av dødsfall og opptil halvparten av sykdomstilfellene under og etter den første uken etter fødsel.

Powered by Labrador CMS