GOD STRATEGI: – Disse dataene bekrefter en trend, nemlig at det å kombinere strålebehandling med alkylerende cellegifter er en god strategi i behandlingen av primære hjernesvulster – nå også for pasienter over 70 år, sier forsker Tor-Christian Aase Johannessen. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Nye data: – Gledelig nytt for eldre med glioblastom

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal ta denne behandlingen i bruk, sier hjernekreftforsker Tor-Christian Aase Johannessen om behandlingsregime som kombinerer stråleterapi og cellegift.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: En randomisert fase 3-studie konkluderer med at et behandlingsregime som kombinerer cellegift med kortvarig strålebehandling, reduserer dødeligheten for eldre pasienter med hjernekreftformen glioblastom.

Studien har omfattet 562 pasienter over 65, som nylig ble diagnostisert med glioblastom. Pasientene ble randomisert til enten å få kun strålebehandling, eller å få cellegiften temozolomid i tillegg til strålebehandlingen. Cellegiften ble gitt både underveis og etter at strålebehandlingen var avsluttet.

33 prosent lavere dødelighet
Resultatene viser blant annet at dødeligheten var 33 prosent lavere blant pasientene som fikk både strålebehandling og cellegift, enn blant pasientene som bare fikk stråleterapi. I førstnevnte gruppe lå ettårsoverlevelsen på 37,8 prosent, mens toårsoverlevelsen lå på 10,4 prosent. Til sammenligning var sannsynligheten for å overleve i ett og to år henholdsvis 22,2 prosent og 2,8 prosent i gruppen som bare fikk strålebehandling.

Studien viste dessuten at pasienter som hadde en bestemt molekylær markør – metylering av MGMT-genpromotoren i svulsten – hadde større nytte av behandlingen enn de øvrige pasientene. For denne undergruppen var medianoverlevelsen 13,5 måneder blant dem som fikk både strålebehandling og cellegift – nesten seks måneder lengre enn for pasientene som bare fikk strålebehandling.

– Velkjent og rimelig legemiddel
– Det er utrolig gledelig å se disse dataene. De bekrefter en trend, nemlig at det å kombinere strålebehandling med alkylerende cellegifter er en god strategi i behandlingen av primære hjernesvulster – nå også for pasienter over 70 år. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ta denne behandlingen i bruk, sier Tor-Christian Aase Johannessen.

Han er lege og postdoktor ved KG Jebsen-senteret for hjernekreftforskning ved Universitetet i Bergen. Han forteller at eldre med glioblastom har svært dårlige prognoser, og at selv få måneder forlengelse i medianoverlevelsen er godt nytt for denne pasientgruppen.

– Det er også en fordel at temozolomid er et legemiddel vi kjenner godt – ikke noe nytt og ukjent som kommer inn fra sidelinjen, men hjørnesteinen i cellegiftbehandlingen av hjernesvulst i Norge. Det er heller ingen urovekkende kostnader forbundet med dette legemiddelet, sier Johannessen.

Har manglet belegg
Bakteppet for studien er at det i 2005 ble lagt frem data som støttet et behandlingsregime bestående av seks uker strålebehandling i kombinasjon med cellegiften temozolomid. Imidlertid har man funnet ut at pasienter over 70 har hatt liten nytte av såpass langvarig strålebehandling. Dermed har eldre pasienter blitt behandlet med mer intensiv stråleterapi over en kortere periode – såkalt hypofraksjonert strålebehandling.

– For pasienter med høy alder har det vært vanlig å gi enten hypofraksjonert strålebehandling eller cellegift, men sjelden begge samtidig. Det er fordi det ikke har vært vitenskapelig holdepunkt for at dette er nyttig for pasienter over 70. Pasienter med glioblastom har generelt dårlig prognose, og pasienter med høy alder har enda dårligere prognose. Nå har vi belegg for et nytt behandlingsregime til disse pasientene. Dette er grunnen til at vi driver med klinisk forskning, sier Johannessen.

Studien har også undersøkt effekten av behandlingsregimet har på livskvalitet, og konkluderer med at fysisk, følelsesmessig, kognitiv og sosial funksjon var den samme i de to gruppene. Imidlertid opplevde pasientene som fikk cellegift i større grad kvalme og oppkast.

Tor-Christian Aase Johannessen har ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS