ÅPNET KONGRESSEN: President Julie Vose i American Society of Clinical Oncology (ASCO) åpnet det årlige møtet lørdag. Foto: Øyvind Bosnes Engen

– Bare tre prosent av kreftpasientene deltar i studier

ASCO-presidenten tar til orde for å nyttiggjøre seg kunnskapen om de mange pasientene som ikke blir inkludert i kliniske studier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: Lørdag fant åpningsseremonien til kreftkongressen ASCO 2016 sted. Under åpningstalen tok ASCO-president Julie Vose til orde for å konsentrere behandlingen rundt pasientens behov, og for å ta i bruk den kollektive kunnskapen til alle som jobber med kreftbehandling.

– Ved å konsentrere innsatsen vår rundt pasientens behov for kreftbehandling, lindrende behandling og omsorg for overlevende, vil vi kunne lære av alle pasienter i dag, for å hjelpe morgendagens pasienter. Dette er verdien av kollektiv kunnskap, uttalte Vose i sin tale.

Ikke-representative pasienter
ASCO-presidenten uttalte seg kritisk til at kunnskapen om kreft i stor grad baserer seg på kliniske studier der kun et lite, ikke-representativt utvalg av pasientene får delta.

– På tross av at 1,6 millioner nye kreftdiagnoser er ventet bare i USA i år, blir bare tre prosent av voksne pasienter inkludert i kliniske studier. Ofte er de ikke representative for pasientene vi ser i klinikken til daglig – pasienter som vanligvis er eldre og har flere komorbiditeter, uttalte Vose.

Hun peker på IT-plattformen CancerLinQ – som nylig ble lansert av ASCO – som en mulig løsning på problemet. Tjenesten samler informasjon fra pasientjournaler ved vanlige kreftklinikker, og leverer aggregert, anonymisert data tilbake til kreftleger. Hensikten er skaffe et bedre datagrunnlag om pasienter som ikke inkluderes i kliniske studier.

Internasjonalt samarbeid
Vose viser dessuten til at en tredjedel av organisasjonens 41.000 medlemmer kommer fra andre land enn USA, og understreker viktigheten av en sterk internasjonal organisasjon for å nyttiggjøre seg den samlede kunnskapen til kreftmiljøer over hele verden.

– Kreft er allerede blant de viktigste årsakene til sykelighet og dødelighet på verdensbasis, og antall nye tilfeller ventes å øke med 70 prosent i løpet av det kommende tiåret. I dag skyldes rundt en tredjedel av kreftdødsfall risikoatferd, med tobakksbruk som den viktigste risikofaktoren. Denne økende globale kreftbyrden kommer til å bli en definerende fortelling om helse i det 21. århundret, uttalte ASCO-presidenten:

– På grunn av den aldrende amerikanske befolkningen fortsetter det totale antallet kreftpasienter å stige. I løpet av de neste få tiårene kan vi forvente det som er blitt beskrevet som en tsunami av kreftpasienter på grunn av denne effekten. Spørsmålet er om vi er klare for å behandle disse pasientene. Her kan ikke viktigheten av en sterk nasjonal og internasjonal organisasjon overdrives.

Powered by Labrador CMS