BARNEVAKSINASJONSPROGRAM: Vaksine mot mage- og tarminfeksjon forårsaket av rotavirus, ble innlemmet i det norske barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2014. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

1 av 10 meldte bivirkninger etter rotavirus-vaksine er alvorlige

Så langt er det ikke meldt mistenkte bivirkninger som gir grunnlag for å endre gjeldende anbefalinger om bruk av vaksinen, opplyser Legemiddelverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vaksinasjon mot mage- og tarminfeksjon forårsaket av rotavirusinfeksjon ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2014.

Per 31. mars i år hadde den den norske bivirkningsdatabasen fått inn 468 meldinger om mistenkte bivirkninger av vaksinen. 461 av dem ble sendt inn etter at vaksinen ble innlemmet i barnevaksineprogrammet.

Et fåtall av meldingene, 47 i alt, medførte sykehusinnleggelse og er klassifisert som alvorlige bivirkninger. De øvrige innmeldte bivirkningene er milde og forbigående og vurderes som lite alvorlige, opplyser Statens legemiddelverk på sin hjemmeside.

Avsluttet utvidet overvåking
Ifølge Legemiddelverket er det hittil ikke meldt mistenkte bivirkninger som er uventede eller av slik karakter at det gir grunnlag for å endre gjeldende anbefalinger om bruk av vaksinen.

Den utvidede bivirkningsovervåkning av vaksinen ble avsluttet 1. november 2015. Legemiddelverket vil heretter ikke publisere flere oversikter over mistenkte bivirkninger av rotavirusvaksinen.

Rotavirus har vært årsak til cirka to tredeler av alle sykehusinnleggelser med diaré og oppkast hos sped- og småbarn i Norge. I det norske barnevaksinasjonsprogrammet brukes rotavirusvaksinen Rotarix. 

Powered by Labrador CMS