Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

DØDSÅRSAK: Forfatterne av studien etterlyser bedre rapportering for å fange opp omfanget av medisinske feil.

DØDSÅRSAK: Forfatterne av studien etterlyser bedre rapportering for å fange opp omfanget av medisinske feil. Foto: Thinkstock

Medisinsk feil tredje største dødsårsak i USA

Etter hjertesykdommer og kreft, er medisinske feil det flest amerikanere dør av, viser ny forskning.

Annons:

Artikkelen ble publisert i det britiske legetidsskriftet BMJ tidligere denne uken. Forfatterne har gjennomgått fire studier som analyserte medisinske dødsårsaker fra 2000 til 2008, samt data for sykehusinnleggelser fra 2013.

Av over 35 millioner sykehusinnleggelser, stammet 251.454 dødsfall fra en medisinsk feil. Dødsfall grunnet medisinske feil står dermed for nesten ti prosent av alle dødsfall i USA hvert år. Det plasserer medisinske feil på en tredjeplass i rangeringen av dødsårsaker.

– Får ikke nok oppmerksomhet
Aller fleste døde av hjerte- og karsykdom (611.105 mennesker), mens 584.881 døde av kreft.  Etter medisinske feil kommer kronisk luftveissykdom, som tok 149.205 liv.

Denne rangeringen tilsier at medisinske feil bør bli prioritert når det gjelder forskningsmidler og offentlige helseprioriteringer, påpeker forfatterne av studien.

«Men akkurat nå får kreft og hjertesykdom massevis av oppmerksomhet, men siden medisinske feil ikke vises på listen, får ikke problemet finansieringen og oppmerksomheten det fortjener», uttaler kirurg og professor Martin Makary og medforfatter Michael Danis i en pressemelding.

Fanges ikke opp i systemet
Problemet, ifølge forskerne, er at dødsfall grunnet medisinske feil ikke fanges godt nok opp i systemet som klassifiserer dødsårsaker. Forfatterne etterlyser bedre rapportering for å fange opp omfanget av problemet og lage strategier for å løse den.

Dette er ikke bare et problem for USA. Ifølge Verdens Helseorganisasjon bruker til sammen 117 land, inkludert Norge, såkalt ICD-koding (International Classification of Diseases) av dødelighetsstatistikk som den primære helsestatusindikator. Menneskelige svikt og systemfeil fanges ikke opp her.

«Det medisinske kodesystem, slik det brukes for tiden, er designet for å maksimere fakturering for medisinske tjenester, ikke for å samle nasjonal helsestatistikk», skriver forskerne.

– Problem også i Norge
– Selv om det blir feil å overføre amerikanske tall direkte til norske forhold, er det all grunn til å anta at medisinske feil representerer en betydelig andel av dødsårsakene også i Norge. Det blir dermed meget viktig å sørge for at vi får både bedre statistikk og ikke minst at det fokuseres på problemstillingen for å finne måter å redusere omfanget, sier Fedon Lindberg, spesialist i indremedisin.

Han sier det er nødvendig med mer kunnskap om faktorer som kan bedre rutiner på sykehus og fastleger. Men vel så viktig vil det være å satse mer på forebygging av sykdom og fremme helse, mener legen.

– Slik situasjonen er i Norge, er de totale årlige helseutgiftene hele 400 milliarder kroner, hvorav 275 milliarder- eller 55.000 kroner per nordmann- brukes på medisinsk behandling og pleie. Bare 750 kroner per innbygger går til forebygging. Av dette går mesteparten til vaksiner og nesten ingenting til forebygging av ikke-smittsomme sykdommer, som er de viktigste årsakene til sykelighet og for tidlig død, påpeker Lindberg.

 

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: