NYTTIG FOR MENN: Menn i aldersgruppen 50-69 år så ut til å ha særlig god nytte av hard aktivitet for å unngå kroniske korsryggsmerter. Foto: Colourbox

Trening reduserte risikoen for korsryggsmerter

Trening minsket risikoen for korsryggsmerter hos menn og kvinner over 50 år. Men mer enn tre timer hard trening i uken hadde ikke effekt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Formålet med studien var å undersøke om det var en sammenheng mellom fysisk aktivitet og risiko for kroniske smerter i korsryggen.

Data fra HUNT2 og HUNT3-studiene ble brukt, og deltakerne var 9.616 kvinner og 8.452 menn som ikke hadde korsryggsmerter i utgangspunktet. De ble fulgt opp etter 11 år.

Trening hjelper
– Studien viste at fysisk aktivitet reduserer risikoen for kroniske smerter i korsryggen, sier førsteforfatter Ingrid Heuch ved Oslo universitetssykehus.

Studien er publisert i BMC Public Health.

20-30% redusert risiko
Kvinner som hadde hard fysisk aktivitet 1-2 timer per uke reduserte risikoen for korsryggsmerter med 20 prosent, sammenlignet med de som hadde lett fysisk aktivitet mindre enn 1 time pr uke.

For menn med tilsvarende aktivitetsnivå ble risikoen redusert med 30 prosent.

– Etter å ha justert for faktorer som utdannelse, yrke, aktivitet i jobben, BMI og røyking, så man denne sammenhengen kun hos de som var minst 50 år gamle ved starten av studien, påpeker Heuch.

Nyttigst for menn
Menn i aldersgruppen 50-69 år så ut til å ha særlig god nytte av hard aktivitet for å unngå kroniske korsryggsmerter.

Studien viste også at hard fysisk aktivitet utover tre timer i uken ikke ga ytterligere redusert risiko for kronisk korsryggsmerter.

Økt risiko
– Vi undersøkte også om det eksisterte en u-formet sammenheng, altså at det var økt risiko for ryggsmerter ved mye trening. For kvinner med kort utdannelse kan man se en slik økt risiko ved hard trening over tre timer i uken. Vi vet ikke hvorfor det gjelder kun for denne gruppen, men det kan muligens gjenspeile hva slags trening man velger, sier Heuch.

Powered by Labrador CMS