LEDER: Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, er leder av Beslutningsforum. Foto: Lasse Moe

Skal felle dom over tre nye behandlinger

Beslutningsforum skal mandag bestemme om nye medisiner for kreft og psoriasis skal tas i bruk. Rabattstørrelsen fra legemiddelfirmaene blir avgjørende.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag møtes de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene til et nytt møte i Beslutningsforum på Gardermoen.

sakslisten står blant annet kombinasjonsbehandling med BRAF- og MEK-hemmere til melanompasienter.

– Jeg håper at de godkjennes. Vi bruker immunterapi i førstelinje. Som andrelinje er dette et viktig verktøy for de som har BRAF-mutasjon. Det er også allerede noen som har aggressiv sykdom som trenger dette med en gang, sier Marta Nyakas, overlege ved kreftsenteret på utprøvingsenheten ved Radiumhospitalet til Dagens Medisin.

Trenger rabatt på 64 prosent
Behandlingen er et andrelinjealternativ for pasientene som har metastatisk føflekk-kreft med positiv BRAF-mutasjon, dersom de ikke får effekt av immunterapi – eller har aggressiv sykdom.

Uten prisreduksjon har kombinasjonsbehandlingen en høy pris. Ifølge Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet må BRAF- og MEK-hemmerne få en rabatt på 64 prosent for å være kostnadseffektive per QALY.

Kostbar lymfekreftmedisin
Beslutningsforum skal i samme møte avgjøre om ibrutinib (Imbruvica) skal tas i bruk på pasienter med mantelcellelymfom, som er en sjelden og alvorlig form for lymfekreft. Det er ingen tvil om at ibrutinib har god effekt, skriver Legemiddelverket i sin metoderapport.

På grunn av mangelfull dokumentasjon kan ikke SLV fastslå om medisinen er kostnadseffektiv eller ikke. I samme rapport kommer det frem at det vil koste sykehusene mellom 12 og 18 millioner kroner årlig å behandle de få pasientene som er aktuelle.

Ifølge utregninger fra legemiddelfirmaet selv har medisinen en kostnad per QALY som ligger i øvre sjikt av det myndighetene vanligvis regner som kostnadseffektiv behandling.

Mindre effektive psoriasislegemidler
Statens legemiddelverk har også vurdert apremilast (Otezla), som er et nytt legemiddel til behandling av psoriasis og psoriasisartritt. Også her ligger merkostnadene per QALY høyere enn det som regnes som kostnadseffektivt.

I tillegg er de eksisterende biologiske legemidlene både billigere og mer effektive enn apremilast, ifølge rapporten.

Det blir opp til Beslutningsforum å avgjøre om legemidlet likevel skal tas i bruk for de rundt 200 pasientene med psoriasis og 400 med psoriasisartritt, som det er aktuelt for årlig.

Powered by Labrador CMS