Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Lørdagsgodt med sigaretter?

Var det på et Unge Høyre-nachspiel at helseminister Bent Høies fikk idéen om at butikkene igjen skal kunne fylle hyllene med godterisigaretter og selge dem uten aldersgrense?

Annons:

Preben Aavitsland, lege og epidemiolog

GODTERISIGARETTER, eller candy-cigarettes, er smågodt av sjokolade, tyggegummi eller lignende og formet som sigaretter. Barn er hovedmålgruppa.

Slike produkter kom først på markedet i 1915 og ble stadig mer populære. Fra 1939 lot tobakksprodusentene godteriprodusentene benytte kjente tobakksvarmerker på godteripakkene. Barn likte produktene fordi de kunne etterligne foreldrenes atferd. I Norge kan ikke butikker vise frem godterisigaretter eller selge dem til barn, jfr. tobaksskadeloven §§ 17 og 24.

INDIREKTE MARKEDSFØRING. En litteraturstudie viser at tobakksprodusentene har tillatt eller sett gjennom fingrene med bruk av deres varemerker eller etterligninger av dem til bruk på godterisigaretter.

Studien omfatter også interne dokumenter fra tobakksindustrien og dokumenterer at industrien så på godterisigarettene som god, indirekte markedsføring og opplæring av en ny generasjon røykere: «Our analysis of recently available documents makes it clear that tobacco companies cooperated with the manufacturers of candy cigarettes in designing candy products that would effectively promote smoking to children».

DESPERAT JAKT? Statsråd Bent Høies argumenter for forslaget gir inntrykk av en desperat jakt i timene før høringen ble sendt ut: Han synes at andre tiltak mot tobakk er viktigere, og at dagens ordning ikke har «avgjørende tobakkspolitisk betydning». Dette stemmer, men den norske tobakkspolitikken består av en rekke tiltak som hver for seg ikke er avgjørende, men som samlet bringer Norge nærmere det tobakksfrie samfunnet.

Konsekvensen av Høies syn er at man fjerner alle tiltakene unntatt de viktigste.

UNØDVENDIG? Videre forteller Høie at han «ikke har inntrykk av at salget av slike varer er særlig omfattende i Norge». Igjen riktig, men skal vi tippe at det skyldes nettopp oppstillingsforbudet og aldersgrensa? Når godterisigarettene må skjules i skap, og barna ikke selv kan kjøpe dem, gidder ikke butikkjedene ta dem inn.

Høies hovedargument er imidlertid at han og regjeringen vil «fjerne unødvendige forbud». Igjen fornuftig, men er det noen andre enn Høie og Unge Høyre som ser på forbudet mot godterisigaretter i hyllene på Kiwi som et unødvendig forbud?

OPPLÆRING. Tobakksindustrien vet godt at godterisigarettene fungerer som opplæring i røyking. En kasus-kontrollstudie fra USA viste at røykere i dobbelt så stor grad som aldri-røykere hadde benyttet godteri-sigaretter. Jo mer man hadde benyttet godteri-sigaretter som barn, desto større var risikoen for at man var røyker nå.

Sigarettrøyking har etter hvert blitt uvanlig i Norge. Barn ser stadig sjeldnere røykere; vanen er blitt unormal. Med godterisigaretter kan barna igjen lære hvordan sigaretter skal brukes.

REKLAME. I dag er sigarettpakningene gjemt i et skap i butikken slik at pakkene ikke skal lokke kundene til å kjøpe. Hyllene nær kassa er overtatt av sjokolade og tyggegummi.

Nå er Høie i ferd med å servere tobakksprodusentene en mulighet til å omgå reklameforbudet. Produsentene kan markedsføre godterisigaretter i pakker av samme format og konsistens som vanlige sigarettpakninger og lignende design og navn. Hyllene nær kassa kan altså fylles med 20-pakninger med Prins sigaretter (av lakris). Dermed minnes røykerne på at de må kjøpe en pakke sigaretter, og dermed fristes også eks-røykerne til kanskje å kjøpe med seg sigaretter.

Tobakkskonvensjonens artikkel 16 ber landene om å innføre forbud mot «the manufacture and sale of sweets, snacks, toys or any other objects in the form of tobacco products which appeal to minors». Norge var et ledende land i utforming av konvensjonen, inkludert artikkel 16. Nå vil Høie gjøres oss ledende i å bryte den.

LØRDAGSGODT. Se for deg ungene foran TV-en en lørdagskveld. De har vært på kiosken og kjøpt lørdagsgodt. Cecilie koser seg med en 20-pakning med Kamel sjokoladesigaretter, Bent tygger på en Marlborc tyggegummisigarett og lille Fredrik suger på en Pell Mall lakrissigarett.

Får regjeringen med seg Venstre, kan dette bli norsk virkelighet i 2017. Eller så kan helseministeren innse tabben, kaste forslaget i søppelbøtta og unnskylde seg overfor Unge Høyre med at Tobakkskonvensjonen «dessverre» hindrer ham i gå videre med forslaget.

Ingen oppgitte interessekonflikter:
Artikkelforfatteren er daglig leder i Epidemi AS, forskning og råd om epidemier og beredskap i Kristiansand. Han har tidligere vært direktør for smittevern i Folkehelseinstituttet.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Rune 10.06.2016 14.49.16

  Artikkelforfatter ser ingen betenkeligheter med å sitere en amerikansk studie? En lett observerbar innsigelse: Norske avgifter. Det er ikke lett for en ungdom i dag å finansiere sitt tobakkforbruk. En skal motiveres av noe mer håndfast enn tynne sjokoladepinner for å ville stappe statskassa full av avgiftskroner. Videre er andre faktorer som miljø utslagsgivende. En whitetrash ungdom er kanskje lettere å påvirke enn vestkantungdom som heller foretrekker kokain? (vi bør kanskje vurdere et forbud mot melis i samme slengen?) Jeg antar at "videre studier er nødvendig", men iveren min etter å finansiere disse studiene er ikke spesielt høy. Lykke til.

 • Tone Bergli Joner 13.04.2016 12.17.05

  Preben Aavitsland er en skarp og kunnskapsrik observatør. Vi er heldige som har en fagperson som gjør en så grundig research og avsløring av forsøket på å åpne opp for sjokoladeisigaretter i matbutikker. Gjett om tobakksindustrien godter seg.

Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!