LEGELAGET: Astrid Nylander Almaas, Elisabeth Holmboe Eggen og Wasim Zahid har bare tre minutter på seg til å gjette riktig blant ti forskjellige diagnoser. Foto: NRK

Leger konkurrerer mot google

Er det erfarne leger eller vanlige folk med internett som raskest stiller riktig diagnose? Det får vi svar på i nytt NRK-program.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I programmet «Hva feiler det deg?» blir et erfarent legelag uten tilgang til internett utfordret av et folkelag med nettbrett som hjelpemiddel. Det laget som finner flest riktige diagnoser på ekte pasienter, vinner spørreleken.

– Det var veldig gøy, og litt skummelt, å være med på. Det var et par ganger hvor det var åpenbart for oss at dette hadde vi klart med google, men vi klarte det ikke uten, sier Elisabeth Holmboe Eggen, lege som spesialiserer seg innen barnesykdommer og anestesi.

Bruker nett daglig
Sammen med LIS-legene Astrid Nylander Almaas og Wasim Zahid (kjent som Twitterlegen) er Eggen en del av det faste legelaget i programmet.

Selv bruker hun internett hver eneste dag på kontoret, og legger ikke skjul på at det var vanskeligere å gjøre jobben uten nettilgang.

– Vi legene visste på forhånd at vi kom til å ende opp med temaer hvor vi er på tynn is. I noen tilfeller husket vi ingenting fra studiene, og prøvde bare å hjelpe hverandre så godt vi kunne, innrømmer Eggen.

– Gir innblikk i legeyrket
Av hensyn til underholdningaspektet fikk legene bare stille ja/nei-spørsmål til pasientene i to korte intervaller, noe som gjorde diagnostiseringsjobben vanskeligere enn i virkeligheten.

Hun tror seerne vil lære mye ved å se på programmet.

– Man får et godt innblikk i hvordan vi leger jobber, diskusjonene i programmet ligner veldig på hvordan vi diskuterer på et vanlig vaktrom, hvor vi begynner bredt og eliminerer oss frem til riktig diagnose, sier Eggen.

Googling kan være positivt
I sin legehverdag opplever hun ofte at foreldre som kommer med barna sine, har googlet symptomene på forhånd og kan ha tanker om hva barna lider av.

– Men jeg merker ofte at foreldrene brenner inne med det, og kanskje venter til langt ute i konsultasjonen før de, litt beskjemmet, tar det opp. I slike situasjoner er det viktig at vi som leger er ydmyke og møter dem på en åpen måte, sier Eggen.

Hun mener slik «pasientgoogling» slett ikke trenger å være negativt.

– Legen må legge bort stolthet og ikke bli stresset hvis vi oppdager at vi ikke har husket alt. Vi må ønske dem velkommen inn i «vår verden». Når pasienten har lest seg litt opp på forhånd kan jeg bruke mindre tid på å forklare og vi kommer nærmere kjernen. Men for at kommunikasjonen skal bli mest mulig effektiv er det bra at pasienten er tydelig på hva hun tro det er. I noen tilfeller må jeg bruke tid på å rydde opp i hvorfor det pasienten har googlet seg frem til, ikke er relevant.

Premiere 16. mars
Det nye helseprogrammet er et «seriøst folkehelseprogram pakket inn i smilende innpakning», ifølge programskaperne.

Programmet har premiere på NRK1 onsdag 16. mars klokken 19.45. Programleder er Kjetil Røthing Askeland, turnuslege ved Haugesund sykehus.

Powered by Labrador CMS