AVFØRINGSPRØVE: I den norske studien ble deltagerne randomisert til screening for tarmkreft ved analyse av eventuelt blod i avføring (FOBT) eller til undersøkelse med sigmoidoskopi. Foto: Per Corneliussen Foto:

Ikke deprimert av positivt screening-svar

Imidlertid skåret personer som hadde gjennomgått screening for tarmkreft og fått svar om helt normale funn, lavere på angst enn dem med positive funn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Personer med positive funn etter screening for tarmkreft skårer ikke høyere på angst eller depresjon enn de som får beskjed om helt normale funn.
Det viser en norsk undersøkelse av deltagere i en prospektiv randomisert og pågående pilotstudie for screening mot tarmkreft.
Studien er nylig publisert i British Journal of Cancer.
Mindre engstelig
De som fikk et positiv svar, det vil si funn som krever videre undersøkelser, skåret ikke signifikant høyere på angst og depresjon - eller lavere på livskvalitet, enn personer med helt normale funn.
 
Derimot skåret de som fikk beskjed om at alt var normalt, lavere på angst og depresjon og høyere på enkelte dimensjoner ved helserelatert livskvalitet.

Ifølge artikkelforfatterne, var ingen av de observerte forandringene av klinisk betydning.
I alt 42 prosent (3213) av dem som ble screenet fylte ut skjema som kartlegger livskvalitet (SF-12) og symptomer på angst og depresjon (HADS) ved innkalling til screening og på det tidspunktet de fikk svar på screeningfunnet.
De 2618 personene som deltok i kontrollgruppen utgjorde 35 prosent av de 7650 som ble inviterte til screening.
Randomisert studie
Deltagerne var i alderen 50-74 år og ble randomisert til enten sigmoidoskopi-undersøkelse eller til å levere inn avføringsprøve.
Sigmoidoskopi er endoskopisk undersøkelse av nederste del av tykktarmen og endetarmen, mens koloskopi er undersøkelse av hele tarmen.
Effekten av screening
Tidligere forskning har vist god effekt av tarmkreftscreening; Resultater etter 11 års oppfølging av den norske NORCCAP-studien ble publisert i 2014.
Ifølge Kreftregisteret bidro screening til 27 prosent reduksjon av antallet dødsfall på grunn av tarmkreft og 20 prosent færre nye tilfeller, sammenlignet med ingen screening.
Blant de inviterte til screeningen, deltok 65 prosent.
Artikkelen er oppdatert 17. februar kl 1530

Powered by Labrador CMS