Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
MÅ AVKLARES: Tilbudet opp gratis HPV-vaksine trenger avklaring når det kommer til gjennomføring, mener landets smittevernleger. Foto: Colourbox

– Mye uavklart rundt vaksinering av 180.000 kvinner

Publisert: 2016-01-15 — 09.51 (Oppdatert: 2016-01-15 — 11.16)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Smittevernlegene, som organiserer kommuneleger i flere av landets kommuner, reagerer på at det planlagte HPV-vaksinasjon-tilbudet til kvinner født 1991-1996, er uavklart på flere punkter.

– Må snarest få vite opplegget
Fra 2016 får alle kvinner under 26 år tilbud om HPV-vaksine gratis. De som var eldre enn 12 år i 2009, da vaksinen ble innlemmet i barnevaksinasjonsprogrammet, skal også få vaksinen.

– Dersom det er meningen at kommunehelsetjenesten skal ha en rolle i denne vaksinasjonskampanjen, må vi snarest få vite opplegget slik at vi kan starte vår planlegging, uttaler Preben Aavitsland, leder for Smittevernlegene.

I et brev til Folkehelseinstituttet ber smittevernlegene om avklaring på hvordan det hele skal foregå- de spør blant annet om hvordan kommunene eller fastlegene skal betales for jobben, og om ansvaret for vaksineringen skal overlates til kommunene.

Videre spør de om vaksinasjonstilbudet bli definert som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Dette har betydning for kommunenes ansvar og for forsikringsdekning.

– Dersom tilbudet ikke blir definert som del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, hvordan vil tilbudet bli forankret juridisk? Dette har betydning for kommunenes ansvar og for forsikringsdekning, viser Smittevernlegene til.

 "Enormt apparat"
– Det er et enormt apparat som skal til for å få vaksinert inntil 180 000 kvinner tre ganger hver, uttaler Aavitsland.

Dette kan utgjøre 540.000 kontakter med helsetjenesten.

Folkehelseinstituttet: – Veldig enige
Britt Wolden, avdelingsdirektør ved vaksineavdelingen ved FHI, sier til Dagens Medisin at de er veldig enige i hvilke problemstillinger som må avklares før gjennomføring.

– Vi er i gang med arbeidet og har foreløpig ingen endelige svar men vi tenker slik som Smittevernlegene, sier Wolden, som sier FHI selvsagt skal svare på brevet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Far 25.01.2016 22.13.33

  Hensikten med å vaksinere barn mot HPV er å oppnå antistoffer før disse jentene smittes. Det er vanskelig å se logikken i at man nå skal vaksinere voksne kvinner opp til 26 år, hvor de fleste allerede har vært eksponert og mange smittet. De som ikke er smittet før 26 år, er neppe i den høyeste risikogruppen. Jeg betviler at et flertall av disse 180 000 kvinnene vil la seg vaksinere, så dette er et hypotetisk problem som kommunene kan ta med stor ro. Så får vi vente å se om det blir køer på helsestasjonen når dette tilbudet blir markedsført.

 • Hanne Koplev 22.01.2016 22.26.19

  Man må håbe, at de praktiserende læger og de 180.000 kvinder, som får tilbud om gratis vaccination, får følgende information 5) Gardasil er ikke undersøgt for mulig cancerogen effekt! Gardasil indeholder aluminium, som er stærkt mistænkt for at være en medvirkende årsag til brystkræft. ”Carcinogenesis, Mutagenesis, Impairment of Fertility GARDASIL has not been evaluated for the potential to cause carcinogenicity or genotoxicity.” http://www.fda.gov/downloads/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedProducts/UCM111263.pdf http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S01620134130 01608

 • Hanne Koplev 22.01.2016 22.25.10

  Man må håbe, at de praktiserende læger og de 180.000 kvinder, som får tilbud om gratis vaccination, får følgende information 4) Sundhedsstyrelsen oplyser: ”Alle sundhedsmyndighederne, både herhjemme, i Europa og i resten af verden konkluderer, at HPV-vaccinen virker og er sikker.” Ved nærlæsning af vurderingerne af sikkerheden af HPV-vacciner, ses det, at vaccineindustrien, som placebo-vaccine, har anvendt et præparat med diverse vaccine-adjuvanser (men uden selve ”virus-komponenten”), hvorfor vaccineindustrien ved undersøgelsen har kamufleret eventuelle bivirkninger af vaccine-adjuvanser (af f.eks. aluminium). Aluminium er et kendt neurotoksisk stof og ved dyreforsøg påvises neurologiske symptomer. http://www.sciencedirect.com/science /article/pii/S0264410X16000165 Normalt vil man ved et placebo-middel forstå et uvirksomt stof. Fremgangsmåden i vurderingen af sikkerhedsprofilen ved HPV-vacciner kan derfor med rette betegnes som uvidenskabelig. http://www.fda.gov/downloads/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedProducts/UCM111263.pdf

 • Hanne Koplev 22.01.2016 22.23.29

  Man må håbe, at de praktiserende læger og de 180.000 kvinder, som får tilbud om gratis vaccination, får følgende information. 2) Når det oplyses, at en stor dansk-svensk register-studie fra 2013 ikke har vist nogen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og en lang række symptomer og sygdomme, er det vigtigt at vide, at en register-undersøgelse kun tager højde for symptomer og sygdomme, som har en diagnose-kode. Uden diagnose-kode… ingen registrering. Nye vaccine-bivirknings-symptomer har ingen diagnose-kode. 3) Kræftens Bekæmpelse oplyser, at ”EMA (Det Europæiske Lægemiddel Agentur) i 2015 (har) vurderet, om der kan være en mulig sammenhæng mellem HPV-vaccinen og svimmel- og træthedssyndromet POTS. Ekspertgruppen kunne hverken be- eller afkræfte, at der skulle være en sammenhæng, og vurderer fortsat vaccinen som sikker.” Det kan oplyses, at danske piger er blevet vaccineret med Gardasil-vaccinen. EMA´s vurdering, om sammenhængen mellem HPV-vaccine og syndromerne POTS og CRPS, angår vaccinen Cervarix! EMA´s rapporten: http://tinyurl.com/pjtpgyz

 • Hanne Koplev 22.01.2016 22.20.57

  Man må håbe, at de praktiserende læger og de 180.000 kvinder, som får tilbud om gratis vaccination, får følgende information. 1) Når Kræftens Bekæmpelse, Danmark ved Overlæge Iben Holten udtaler: ”Generelt optræder bivirkninger ved både medicin og vacciner forholdsvis hurtigt. Der er derfor ikke umiddelbart grund til at forvente sene bivirkninger ved vaccination mod HPV.” er dette ifølge Prof. Yehuda Shoenfield, Israel ikke korrekt. Aluminium fra vaccinen forbliver på indstiksstedet i nogle måneder for at transporteres til hjernen. Gardasil indeholde aluminium på nano-partikel-form. Nano-partikler har en skadelig effekt på blod-hjerne-barrieren. Det er derfor forventeligt med bivirkninger, som kan optræde flere måneder efter vaccination. http://preview.tinyurl.com/pw6v6u3 http://www.2ndchance.info/onesize4all-Perricone2013.pdf

 • Allmennlege 15.01.2016 19.20.29

  Underlig at dette ikke er avklart før tilbudet presenteres. Det enkleste er åpenbart at hver enkelt kvinne gjør dette hos sin fastlege, som skriver ut vaksinen på blå resept. Såpass oppegående er vel norske kvinner at de kan ordne dette uten et stort nytt apparat. Da kan fastlegen samtidig sjekke om kvinnen allerede er smittet og gi råd om å forebygge smitte. Vaksinen fjerner ikke behovet for å unngå ubeskyttet sex og ta regelmessige prøver. Den beskytter mot 4 av over 100 HP-virus.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!