IKKE EGNET: Det er mange pasienter som tilbudet om akutte kommunale døgnenheter ikke er egnet for, sier Torgeir Bruun Wyller, professor i geriatri. Foto:

– Bra at kommunale akuttenheter brukes lite

- Dette viser at man har stått imot presset om å bruke dette til pasienter det ikke passer til, sier Torgeir Bruun-Wyller.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Riksrevisjonen konkluderer med at det såkalte ØHD-tilbudet, kommunalt øyeblikkelig hjelp-døgntilbud, eller kommunale akutte døgntilbud (KAD), «ikke benyttes på en måte og i et omfang som er i tråd med intensjonen».

 Lav beleggsprosent
Dette viser undersøkelser de har gjort på hvordan ressursene utnyttes etter at reformen ble innført i 2012.

Grunnen til at dette tilbudet brukes lite, er at få pasienter er egnet for dem Geriatriprofessor Togeir Bruun-Wyller

Tilbudet om ØDH er ment å bidra til bedre ressursutnyttelse ved at kommunene tilbyr det som et alternativ til sykehusinnleggelse.

Ifølge Riksrevisjonen er beleggsprosenten ved ØHD lav samlet sett, og viser til at helseforetakene mener mange pasienter som legges inn på sykehus, heller burde vært lagt inn ved ØDH.

Men der er Torgeir Brun Wyller, geriatriprofessor og overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS), ikke enig:

– Grunnen til at dette tilbudet brukes lite, er at få pasienter er egnet for dem. Det er laget for mange slike enheter i forhold til hvor mange som passer inn der, sier Bruun Wyller til Dagens Medisin.
– Har sin faglige dømmekraft i behold
– Det er bra at de ikke brukes mer. Dette viser at man har stått imot presset om å bruke dette til pasienter det ikke passer til. Og det viser at folkene i systemet har sin faglige dømmekraft i behold. Det vi trenger, er gode forsterkede sykehjem som kan ha pasienter som trenger det etter et sykehusopphold, sier Wyller.

Powered by Labrador CMS