Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
FLERE KVINNER: Kvinneflertallet blant medisinstudentene øker, viser nye tall fra fakultetene. Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto)

71 prosent kvinnelige medisinstudenter ved siste opptak

– Negativt med så skjev kjønnsbalanse, sier lederen i Norsk medisinstudentforening.

Publisert: 2016-01-14 — 06.00
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Ved opptakene høsten 2015 og våren 2016 lå kvinneandelen blant studentene som ble tatt opp til landets fire medisinutdanninger på 71 prosent (se faktaboks).

Høyest er kvinneandelen ved de siste opptakene til Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen: Begge steder er 76 prosent av de nyeste studentene kvinner.

Kvinneandel blant de nye studentene

Universitetet i Oslo:
Av totalt 106 studenter er 75 kvinner (71 prosent) i opptaket høsten 2015.

Av totalt 119 studenter er 91 kvinner (76 prosent) i opptaket våren 2016.

Universitetet i Bergen:
Av totalt 166 studenter er 126 kvinner (76 prosent) i opptaket høsten 2015.

Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet
Av totalt 120 studenter er 79 kvinner (66 prosent) i opptaket høsten 2015.

Universitetet i Tromsø:
Av totalt 131 studenter er 87 kvinner (66 prosent) i opptaket høsten 2015.

Til sammen ble 642 studenter tatt opp til medisinstudiet høsten 2015 og våren 2016, hvorav 458 er kvinner (71 prosent). Det er bare Universitetet i Oslo som har opptak både på høsten og våren.

Kilde: De medisinske fakultetene

Aktiv rekruttering av menn
Ifølge leder Rasmus Bakken i Norsk medisinstudentforening (Nmf) er den skjeve kjønnsbalansen et problem:

– Dette er bare en fortsettelse på en trend vi har sett i flere år. Vi mener det er negativt med en så skjev kjønnsbalanse på medisinstudiet. Det er en fordel, både under studiet og etter endt utdanning, at legene reflekterer befolkningen for øvrig, sier Bakken.

– Bør det settes inn tiltak for å rette opp i kjønnsbalansen?

– Vi mener det må gjøres en mer aktiv rekruttering av menn inn i legeyrket. Det handler om å vise frem at yrket er attraktivt og spennende også for gutter. Slikt rekrutteringsarbeid gjøres allerede overfor både gutter og jenter til andre yrker, og har vist seg å være effektivt.

– Dalende interesse
Bakken viser til statistikk fra Samordna opptak, og mener denne taler for at den skjeve kjønnsbalansen bør løses ved hjelp av rekrutteringstiltak heller enn kjønnspoeng eller -kvoter.

– Tallene fra Samordna opptak viser at det er den store skjevheten i kjønnsfordelingen blant søkere til studiet som fører til skjevheten ved inntaket. Problemet er altså ikke at de mannlige søkerne er dårligere kvalifisert, men at det er for få av dem. Dette forteller oss i Nmf at det er interessen for faget som er dalende hos potensielle mannlige søkere, ikke deres kvalifikasjoner, sier han.

– Grov underrepresentasjon
Helseminister Bent Høie (H) viste i sin sykehustale til den store andelen kvinnelige ansatte i spesialisthelsetjenesten. Han etterlyste flere kvinnelige toppledere i sykehussektoren, og uttrykte en forventning om at toppledelsen i helseforetakene jobber aktivt med å rekruttere kvinner til lederstillinger.

– At vi har nesten 40 prosent kvinnelige toppledere høres kanskje bra ut, men i en sektor der nesten 80 prosent av de ansatte er kvinner, er dette en grov underrepresentasjon, uttalte Høie i talen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Doc 29.01.2016 09.24.48

  Forklaringen er enkel. Samordna opptak. Et kortsiktig tiltak for å gjøre administreringen av opptak til høyere utdanning enklere. På den måten er antall muligheter man har til å få jobbe med noe man har talent for blitt kraftig redusert. De som lykkes, er de som er villig til å hoppe igjennom alle de ringene det offentlige har funnet ut at de vil ha (eller noen særinteresser har fått gjennomslag for å ha). Er du et menneske som har et snev av selvstendighet, kreativitet, ferdigheter og drive, så velger du ikke medisin. Er du en flink pike, lydig, opptatt av status, trygghet, kan smiske og manipulere, har vi armene åpne i medisin. Velkommen nn i varmen.

 • Andreas 20.01.2016 05.20.40

  Som lege vil jeg anbefale alle gutter å velge andre ting enn medisin. Leger på sykehus idag er lønnstapere så det holder, og man er en fabrikkarbeider i et system styrt bi studenter og sykepleiere. Velg jus eller siving.

 • Snart lege 18.01.2016 15.12.23

  Jeg tror dette skyldes at guttene ikke gidder å bruke så mye tid på skolen at de faktisk får de karakterene som kreves. Og at gutter også søker på studier de faktisk kommer inn på. Samtidig så tror jeg legeyrket er blitt langt mindre attraktivt for gutter, status er synkende, lønnen er ikke spesielt bra, det er dårlige arbeidstidsordninger, mye stress, få frynsegoder. For å bli lege i dag anbefaler jeg å være idealist. Og av de er de flere jenter.

 • Hui 15.01.2016 17.03.45

  Man bør se på andel gutter som studerer medisin i utlandet også for å kunne si noe om kjønnsbalansen blant legene om noen år.

 • Lege 14.01.2016 12.52.13

  Til IH: Dette er basert på personlig kjennskap til hvor kvinnelige kollegaer bor og jobber 5 år etter turnus. Nesten alle jeg kjenner bor og jobber i en by. Det finnes sikkert mere offentlig statistikk. Legeforeningen kan f.eks lage en statistikk på bosted for kvinnelige leger som har mer enn 5 år erfaring etter eksamen / turnus.

 • IH 14.01.2016 12.31.02

  Har du en kilde som underbygger den påstanden, "Lege"? Altså at kvinnelige leger søker seg til sentrale strøk? Godt mulig det stemmer, men jeg ser liksom ingen åpenbar logisk forklaring på hvorfor det skulle være slik i såfall...

 • Lege 14.01.2016 10.24.39

  Dette kommer til å bli en økende utfordring for distriksnorge fremover. All erfaring viser at de fleste kvinnelige leger søker seg til sentrale strøk, dvs i og nær byer og sykehus. De som lever av vikariater vil få gode tider fremover.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!