ALENE: Når turnusleger jobber legevakt, skal legen kunne konsultere en annen lege over telefon. – I én av fire kommuner har man ikke en slik ordning overhodet. Dette anser jeg som svært alvorlig, sier Christer Mjåset. Foto: Anne Grete Storvik

– Ny KS-avtale gir turnuslegene bedre rettigheter

En fersk spørreundersøkelse viser at 42 % av turnuslegene i kommunene tidvis jobber uten veiledning.– Den nye særavtalen med KS gir turnuslegene bedre rettigheter, men nå må kommunene følge opp! sier Ylf-leder Christer Mjåset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hvert andre år forhandles særavtalen mellom KS og Legeforeningen. Særavtalen er en tariffavtale og gjelder for alle leger med arbeidsavtale med kommunen.

Christer Mjåset har forhandlet på vegne av turnuslegene.

– En av de store utfordringene for turnuslegene i kommunene er at de ikke får den veiledningen de forskriftsmessig har krav på. Dette er et problem både når de har vanlig dagarbeid på legekontorene og når de har legevakt på kveld og natt, sier han.

42 % uten veiledning
En spørreundersøkelse utført av Legeforeningen blant turnuslegene i kommunene i oktober i år gir en pekepinn om hvor stort problemet er. 75 turnusleger svarte på undersøkelsen.

42 prosent svarte at de i perioder har jobbet på legekontoret på dagtid uten veiledning, og 19 prosent svarte at de ikke hadde fast veiledning i det hele tatt.

Veiledning
Med den nye KS-avtalen har Legeforeningen mer å slå i bordet med, dersom turnuslegene ikke får god nok veiledning, sier Mjåset. Les den nye avtalen her.

Avtalen har nå fått et nytt punkt om at kommunen skal sørge for at turnusleger til enhver tid har en oppdatert oversikt over hvem som er veileder og hvem som kan kontaktes hvis veileder ikke er tilgjengelig.

– Det er essensielt at man får jevnlig veiledning som turnuslege i det daglige arbeidet på legekontoret, noe også turnuslegeforskriften stadfester. Likevel synder kommunene grovt her. Det var viktig for oss å tydeliggjøre veiledningsaspektet i den nye særavtalen, sier han.

Mer effektiv læring
Dette gjør det lettere å etterkontrollere kommunene når ting ikke fungerer som det skal, mener han.

– Turnusleger har liten erfaring med å hevde sine rettigheter som arbeidstaker. Men en formalisert veilederliste burde være enkel å etterspørre. Jeg tror både kommunene og turnuslegene vil tjene på dette i lengden. Det sikrer mer effektiv læring og bedre pasientbehandling, sier han.

Skal kunne konsultere annen lege
Når turnusleger jobber legevakt, skal kommunen ha etablert en ordning der legen kan konsultere en annen lege over telefon.

– I én av fire kommuner har man ikke en slik ordning overhodet. Dette anser jeg som svært alvorlig. Turnuslegene er våre aller yngste og minst erfarne kolleger. Det er åpenbart at de trenger en støttefunksjon når de skal gjøre sine første erfaringer som selvstendig legevaktslege, langt fra den tryggheten man finner blant kolleger på sykehuset, sier Mjåset.

Av forsvarlighetshensyn forventer han at kommunene nå tar tak og får dette på plass.

Tilpasning til bakvakt
Yngre legers forening hadde håpet å få etablert en bakvaktordning i legevakt, men KS mente dette var en for stor endring å få på plass over natten.

– Det ligger i den nye akuttmedisinforskriften av bakvakt for turnusleger og yngre allmennleger skal være formalisert over hele landet innen mai 2018, og det er viktig å begynne tilpasningsarbeidet allerede nå, sier Mjåset.

Vil følge nøye med
Med den nye særavtalen har legene kommet til enighet med KS om de grunnleggende avtalevilkårene for en ny bakvaktsordning.

– Nå håper vi kommunene kan bidra med en gradvis innfasing de neste årene, sier Mjåset.

Han er fornøyd med at KS har tatt inn disse endringene i avtalen.

– Jeg oppfatter at bekymringene våre ble tatt på alvor, og det gjenspeiler seg også i avtaleteksten. Men nå må ord bli til handling, og legeforeningen vil følge nøye med i tiden som kommer, sier han.

– Viktig å etablere ordningene
Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i KS, er opptatt av at kommunene nå følger opp avtalen.

– Vi synes det er veldig viktig at kommunene etablerer slike ordninger - både for pasientene, turnuslegen og kommunen. Det er derfor vi har tatt det inn i avtalen, sier Sundnes.

Bedre avklaring
Den nye akuttforskriften nødvendiggjør også en bedre avklaring av oppgaver og ansvar når det gjelder legevakt, påpeker han.

– Forskriften forutsetter at det etableres en bakvakt for leger som ikke har kompetanse til å gå legevakt alene. Dette gjelder blant annet turnuslegene. Det er imidlertid besluttet en overgangsordning på tre år, regnet fra 1. mai 2015, sier Sundnes.

Powered by Labrador CMS