Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Artikkelbilde
UTFORDRENDE: Helseminister Bent Høie (H) holder fast ved argumentasjonen om at det vil være utfordrende å rekruttere kirurger til små sykehus i fremtiden. Foto: Per Corneliussen

Ble grillet i Stortinget om sykehusplanen

Kort tid før Nasjonal helse- og sykehusplan legges frem, er akuttkirurgi på lokalsykehus omstridt blant de folkevalgte.

Publisert: 2015-11-13 — 09.10

Ifølge helseminister Bent Høie (H) er regjeringens bebudede helse- og sykehusplan rett rundt hjørnet. Den kommende planen – og helseministerens omstridte uttalelse om at sykehus trenger et pasientgrunnlag på minst 60.000 til 80.000 for å drive akuttkirurgi – var et hett tema under spørretimen i Stortinget onsdag:

– Legeforeningen og Norsk kirurgisk forening viser til at kvaliteten innen akuttkirurgi på mindre sykehus er god. De frykter at akuttberedskapen i sin helhet vil svekkes om lokalsykehus fratas akuttfunksjoner og ansvaret overtas av allerede svært pressede, store sykehus, uttalte Olaug Bollestad (Krf).

Likeverdige tjenester
Bollestad avkrevde statsråden svar om hvordan han vil sikre likeverdige og desentraliserte helsetjenester når han har gitt signaler om at små sykehus ikke kan beholde akuttkirurgi. Innlegget ble fulgt av lignende spørsmål fra en rekke representanter:

 • Audun Lysbakken (SV) ville vite om helseministeren er uenig i at pasienter bør sendes til nærmeste sykehus med akuttkirurgi dersom det tar mer enn 45 minutter å frakte dem til et universitetssykehus – en anbefaling som ble gitt av en akuttmedisinsk arbeidsgruppe tidligere i år – eller om statsråden legger denne anbefalingen til grunn for planen.
 • Ingvild Kjerkol (Ap) ba statsråden svare på hvorvidt sykehusplanen vil møte Arbeiderpartiets krav om tilstedeværende ledelse, akuttkirurgi med bred faglig forankring, kveldsåpne sykehus og økt bruk av helseteknologi.
 • Geir Jørgen Bekkevold (KrF) pekte på svakheter i de prehospitale tjenestene, og spurte om disse tjenestene får en sentral plass i helse- og sykehusplanen.
 • Per Olaf Lundteigen (Sp) overbrakte statsråden en hilsen fra Høyre-ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord – som ifølge Lundteigen gir full støtte til Senterpartiets alternative sykehusplan.

Står fast om rekrutteringsvansker
Helseministeren står fast ved argumentasjonen om at det vil være utfordrende å rekruttere kirurger til mindre sykehus.

– Hvis vi ser på for eksempel 14 av våre mindre sykehus, så har de 11 pasienter som legges inn akutt per døgn. Kun én av disse pasientene opereres kirurgisk i løpet av døgnet. Det gir en utfordring også med tanke på rekrutteringen for fremtiden, for kirurgifaget utvikler seg slik at de fremtidige kirurgene ikke kommer til å være generelle kirurger; de kommer til å spesialisere seg innenfor enkelte områder, uttalte Høie fra Stortingets talerstol.

Han slo for øvrig fast at prehospitale tjenester blir en sentral del av helse- og sykehusplanen, at det ikke er aktuelt å reversere Fritt behandlingsvalg, og at han er kritisk til Senterpartiets forslag om en ny kirurgispesialitet til bruk i lokalsykehusene.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Lege 13.11.2015 11.10.50

  Høie sier det som han får beskjed om av forvaltningen og byråkratene, filtrert via informasjonsrådgiverne. Å vurdere behov for kirurger ut fra hvor mange som opereres vitner enten om en nokså omfattende kunnskapsløshet, eller så er det en bevisst salgsstrategi for å få langt ned flere sykehus. Begge alternativer er triste. Vi hadde engang andre håp om Høie.

 • Quest 13.11.2015 10.46.24

  Denne saken viser at Helseministeren er litt hotelldirektør og litt advokat og stordriftstilhenger på generelt politisk grunnlag. Det er bare litt av aktiviteten på kirugiske avdelinger som består i operasjoner, mye er utredninger og tiltak som gjør at det ikke blir nødvendig å operere. Sannheten om de store driftsproblemene ved OUS og AHUS kommer ikke fram og politisk ledelse har ikke evne, interesse eller bakgrunn nok til så stille de oppfølgende spørsmålene som kunne bryte kjeden med bukking, nikking og "Javel, her statsråd".

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!