10 FIKK BARN: 10 av kvinnene i studien har født 13 friske barn, i tillegg pågår en graviditet i tredje trimester. Foto: Colourbox

En av tre fikk barn etter nedfrysing av eggstokkvev

Nesten en tredjedel av kvinner som fikk fryst ned eggstokkvev og tilbaketransplantert det, ble senere gravide og fikk barn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en dansk studie som er publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

I år 2000 startet et dansk program for nedfrysing av eggstokkvev. 41 kvinner som fikk tilbaketransplantert vevet inngikk i den retrospektive kohortstudien.

De fleste av dem hadde fryst ned eggstokkvev på grunn av kreft og kreftbehandling.

13 barn
32 av kvinnene ønsket å bli gravide. 10 av dem har født 13 friske barn, i tillegg pågår en graviditet i tredje trimester.

Åtte av disse ble til på naturlig vis, seks ved hjelp av IVF.

Det var et høyere antall spontanaborter enn forventet, sju i første trimester og én i uke 19. Det høye antallet spontanaborter reflekterer trolig at graviditeter hos kvinner som har overlevd kreft er mer kompliserte, skriver Läkartidningen.se.

Ingen forskjeller
Det var ingen signifikante forskjeller mellom de som ble gravide og de som ikke ble det, når det gjelder alder eller hvor mye eggstokkvev som ble transplantert.

Levetiden for vevet som ble transplantert varierte fra over 10 år til mindre enn ett år.

Etablert metode
Forfatterne sier at nedfrysing av eggstokkvev begynner å bli en etablert metode for å bevare fertiliteten. Men det er behov for større studier med lengre oppfølgingstid for å fastslå behandlingens effektivitet og sikkerhet.

Powered by Labrador CMS