AKUTT: Anestesilege Guttorm Brattebø var blant innlederne under et møte på Stortinget onsdag, om konsekvensene av at akuttfunksjoner legges ned på lokalsykehus. Foto: Øyvind Bosnes Engen

– Flere ambulanser og mer personell hvis sykehus legges ned

Ny sykehusstruktur kan få store konsekvenser for ambulansetjenesten, mener Guttorm Brattebø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helseminister Bent Høies (H) uttalelse om at akuttkirurgi krever et pasientgrunnlag på 60.000 til 80.000 innbyggere innebærer at halvparten av Norges sykehus er for små til å ha akuttkirurgisk beredskap.

Sykehusnedleggelser vil imidlertid få store konsekvenser for hvordan ambulansetjenesten organiseres, advarer Guttorm Brattebø, anestesilege og leder for de prehospitale tjenestene ved Haukeland Universitetssykehus:

– Konsekvensen nedleggelse av sykehus har for de prehospitale tjenestene, og spesielt ambulansetjenesten, er at det blir flere lengre og mer krevende transporter. Det betyr at vi må ha større kapasitet – flere folk i legevaktsentralene og AMK-sentralene – for å finne ut hvor denne pasienten skal, og hvordan vi skal gi pasienten hjelp på veien. Vi trenger flere ambulanser og mer ambulansepersonell for å klare dette. Det setter større medisinskfaglige krav til dem som skal følge pasientene, for disse pasientene kommer til å bli dårligere i løpet av turen.

Fra 40 til 150 kilometer
Uttalelsen falt under et høringsmøte arrangert av Senterpartiet på Stortinget onsdag, i anledning helseminister Bent Høies (H) nasjonale helse- og sykehusplan, som er varslet lansert i oktober.

Konsekvensen nedleggelse av sykehus har for de prehospitale tjenestene, og spesielt ambulansetjenesten, er at det blir flere lengre og mer krevende transporter Guttorm Brattebø, anestesilege

Helseministeren uttalte under sykehustalen i januar at det kreves et pasientgrunnlag på minst 60.000 til 80.000 innbyggere for å drive akuttkirurgi. En rådgivende gruppe nedsatt av regjeringen mener at 80.000 til 100.000 er et riktigere tall. Brattebø pekte på brannen i Gudvangatunnelen for å illustrere konsekvensene av en slik grense:

– Heldigvis var det bare fire pasienter som skulle til sykehus, og de ble kjørt cirka 40 kilometer til Voss. Men Voss sykehus har på langt nær 80.000 til 100.000 pasienter i sitt nedslagsfelt. Nærmeste sykehus ville da være Haukeland, som ligger cirka 150 kilometer unna.

LES OGSÅ: – Ikke dokumentasjon for Høies lokalsykehusmodell

Tidsavhengig behandling
Ifølge Generalsekretær Hans Martin Lossius i Norsk Luftambulanse vil det å fjerne akuttfunksjoner fra lokalsykehus innebære at pasientene mister et tilbud som ikke lar seg erstatte av en utbygd legevakttjeneste.

Generalsekretær Hans Morten Lossius i Norsk Luftambulanse. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Han mener det er et misforhold mellom tendensen i hvordan sykehussektoren organiseres, og hva slags behandling som gir størst effekt for de mest kritisk syke og skadde pasientene i akuttsituasjoner:

– I disse situasjonene er effekten av den behandlingen vi kan tilby veldig tidsavhengig. Den daler raskt med tid. Samtidig organiserer vi vårt sykehusvesen med økende kompetanse lenger og lenger vekk fra pasienten, uttalte Lossius under onsdagens møte på Stortinget.

Powered by Labrador CMS