Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
RISIKO: Røyking kan øke risiko for andre kreftformer enn de krefttypene som vanligvis er sterkt forbundet med røyking, viser ny studie.  Foto: Illustrasjon, Colourbox

– Røyking kan bidra til å aktivere universelt «kreftprogram»

Røyking kan bidra til å øke risiko for ulike kreftformer, som brystkreft og gynekologiske kreftformer, viser ny studie.

Publisert: 2015-08-04 — 06.00
Denne artikkelen er over syv år gammel.
NORSK DELTAKELSE: Professor og overlege Helga Salvesen er medforfatter av studien som er ledet fra USA.  Foto: Anne Sidsel Herdlevær, Universitetet i Bergen

– Vi ønsket å se på hvordan røyking påvirker arvestoffet i celler fra munnhuleslimhinnen og i kreftsvulster, sier medforfatter av studien, Helga Salvesen. Hun er professor ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland universitetssykehus.

Studien er publisert i JAMA Oncology og ledet av professor Martin Widschwendter og Dr Andrew Teschendorff ved Univerity College of London.

– Funnene våre viser at DNA-endringer assosiert med røyking kan påvises i arvestoffet i celler som skrapes av fra innsiden av munnhulen. Studien tyder på at røyking har en innvirkning på epigenomet i normale celler som er direkte eksponert for kreftfremkallende stoffer i sigarettrøyk, sier Salvesen.

Miljøfaktorer
Forandringer i arvestoffet, mutasjoner, kan disponere for kreftutvikling. Fra før er det også kjent at miljøfaktorer som for eksempel røyking disponerer for kreftutvikling.

De epigenetiske forandringene i denne studien ble funnet både i kreftsvulster fra røykere, uavhengig av om kreftformen er kjent som røykerelatert.

– Dette kan peke i retning av at sigarettrøyk bidrar til å aktivere et universelt «kreftprogram» som også er tilstede i kreft som vanligvis ikke er sterkt forbundet med røyking, inkludert bryst- og andre gynekologisk kreftformer, sier Salvesen.

Øker forståelsen 
– Hvordan kan disse funnene anvendes?

– Resultatene øker vår forståelser for tidlige trinn i kreftutvikling relatert til røyking. Foreløpig får det ingen direkte betydning for forebygging eller behandling av kreft, men det peker på nye mulige innfallsvinkler til utvikling av strategier for å forebygge kreft, sier Salvesen.

8,9 millioner euro
Den norske delen av studien er støttet av Norges forskningsråd, Kreftforeningen, Helse Vest og Universitetet i Bergen.

Det er bevilget 8,9 millioner euro fra EU til en oppfølgingsstudie, FORECEE. Forskningsteamet vil jobbe videre med studier av miljøfaktorer knyttet til utvikling av gynekologiske kreftformer.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Oddmund Suhrke 05.08.2015 15.46.21

  Disse epigenetiske forandringene kan som kjent overføres til avkommet, og påvises i flere påfølgende ledd. Da er det et tankekors at mange gravide fortsetter å røyke gjennom hele svangerskapet slik deres mødre gjorde, men uten at man den gang visste noe om epigenetikk.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!