Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Vil gi stamceller til 25 MS-pasienter i året

Professor Lars Bø ber helsepolitikerne om ekstra penger til stamcelletransplantasjon, som koster nær en halv million per pasient.

Publisert: 2015-06-23 — 09.30
VIL BEHANDLE FLERE: Professor Lars Bø ved Nasjonalt kompetansesenter for MS ber om ekstrabevilgning for stamcellebehandling av 25 pasienter hvert år.

Leder av Nasjonal kompetansetjeneste for MS, professor Lars Bø, ber helsepolitikerne på Stortinget om en ekstrabevilgning, som skal gi stamcelletransplantasjon til 25 MS-pasienter i året.

– Vil gi store besparelser
Bø ønsker å etablere et nasjonalt tilbud som svarer til behovet.

– Dette vil kunne gi store besparelser for samfunnet, mener han.

– De fleste som får stamcelletransplantasjon – HSCT - , vil ikke lenger trenge dyre bremsemedisiner. Utgiftene til HSCT vil derfor være inntjent på få år.

Ifølge Bø er behovet på rundt  20 millioner kroner per år i fem år for å kunne utvide dagens behandlingstilbud på Haukeland universitetssjukehus i Bergen, og samtidig drive forskning på stamcelletransplantasjon ved MS.

Selve behandlingen vil koste om lag 450.000 kroner per pasient.

I tillegg til utgifter til selve behandlingen, kommer utgifter til ekstra fagpersonell ved nevrologisk og hematologisk avdeling på Haukeland.Det må også foretas ombyggingsarbeider slik at flere enerom blir tilgjengelige når pasientene skal isoleres, ifølge Bø.

Må forske
– Det kreves en særskilt bevilgning for å få etablert behandlingen i Norge, og få gjort forskningen som er nødvendig for å kvalitetssikre den, uttaler Bø.

 – Pasienter med et aggressivt sykdomsforløp tross forebyggende behandling bør tilbys stamcelletransplantasjon i Norge, sier han.

De fleste som får stamcelletransplantasjon vil ikke lenger trenge dyre bremsemedisiner
Professor Lars Bø

Avklarer ikke før i 2016
Stamcellebehandlingen for MS i Bergen ikke er metodevurdert og har dermed ikke gått gjennom Beslutningsforum.

Kunnskapssenteret skal gjennomføre metodevurderingen. Først når vurderingen er klar, kan Beslutningsforum ta stilling til om denne behandlingen kan tilbys i Norge.

Kunnskapssenteret, som fikk bestillingen om å lage en metodevurdering for autolog hematopoietisk stamcelletransplantasjon (HSCT) i september i fjor, anslo til Dagens Medisin i februar i år, at den ikke vil være ferdig før i februar 2016.

I en epost til Dagens Medisin onsdag, opplyser imidlertid Kunnskapssenteret at leveringen nå er fremskyndet – slik at de "regner med å være ferdige før jul 2015".

Helse Vest har søkt om å få etablere en nasjonal behandlingstjeneste i Helse Bergen, og søknaden er så langt ikke behandlet.

- Grunnen til at vi har behandlingen på plass nå, er at vi raskest mulig kan starte behandling dersom Beslutningsforum beslutter å innføre metoden, sa fagdirektør i Helse Vest, Baard Christian Schem til Dagens Medisin.

Fikk grønt lys
Til nå har behandlingen i Norge skjedd i begrenset omfang, vurdert på individuelt grunnlag, etter indikasjonskriterier som er bygget på i hvilke MS-pasientgrupper det er funnet god behandlingseffekt ved kliniske studier. De bygger også på publiserte europeiske kriterier for HSCT ved MS, ifølge Lars Bø.

I vår fikk Haukeland grønt lys fra nasjonalt fagdirektørmøte for å kunne fortsette behandlingen inntil resultatet av metodevurderingen er klart.

 • Rundt 50 personer med MS i Norge har de siste årene reist utenlands for stamcelletransplantasjon (HSCT).

 • Haukeland universitetssykehus har så langt i år behandlet tre personer med MS.

 • I Sverige vil 50 svenske MS-pasienter få HSCT i år.
Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Adaeze 29.12.2015 11.41.58

  Today, taking into cdstioeranion the fast life-style that everyone leads, credit cards get this amazing demand throughout the economy. Persons throughout every field are using the credit card and people who not using the credit cards have lined up to apply for even one. Thanks for discussing your ideas on credit cards.

 • Mahmoud 18.12.2015 03.26.00

  Sweet Crystal 2/24/11 At Hard Rock Cafe | The Official Online Home of Sweet Crystal I was suggested this web site by my cosuin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You're amazing! Thanks! your article about Sweet Crystal 2/24/11 At Hard Rock Cafe | The Official Online Home of Sweet CrystalBest Regards Shane

 • Rosemary 17.12.2015 17.07.04

  The paragraph is worth to study. The cailrty in addition to structure that shines from this blog post. Now-a-days blogs are used in each along with every field. The information that we recieve from them are unevitable. The attribute required is the power of creativity within itself through learning, thinking, creating in addition to rigorous analyze. Therefore the web site post is immensely helpful for the readers. Thank you a lot for writing this kind of a breathtaking paragraph. I will wait for your next piece of writing with great egarness.

 • birgitte espolin johnson 05.08.2015 15.42.55

  jeg har heldigvis kjøpt stamcelletransplantasjon i uppsala og jeg har dessuten kjøpt og bestillt videre oppfølging i årene som kommer i uppsala... imorgen blir jeg intervjuet foran stortinget av MS forbundet og kommer på trykk i neste MS blad/utgave.... antallet MSpasienter som kantsje får dette stamcelletransplantasjonstilbudet er bare en liten prosentandel i forhold til det faktiske behovet vi MS pasienter trenger... redde seg den som reddes kan..så ufattelig trist og tragisk for oss arme MS pasienter... for da bl

 • birgitte espolin johnson 05.08.2015 15.40.48

  jaja... i beste fall faar 20 ms pasienter av nesten 11000 stamcelletransplantasjon neste aar... dvs.redde seg den som reddes kan... lommeboka bestemmer hva den enkelte MS pasient har raad til aa kjope i utlandet

 • Terese 23.06.2015 12.07.23

  Jeg er "for frisk" til å komme gjennom nåløyet i Norge og må betale 1.4mill for behandlingen i USA eller Israel. Jeg er villig til det fordi dette er den BESTE behandling mot MS og jeg kan ikke sitte på gjerdet og vente til det er for sent... Jeg vil fortsette å være en aktiv mor for mine 3 små barn, en friak kone for min mann og en fulltarbeidende arbeidstaker!

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!