STOLT OG SPENT: Allmennlege Marit Hermansen overtar stafettpinnen fra Hege Gjessing og blir Legeforeningens tredje kvinnelige president på rad. Foto: Unni Skoglund

– Vi møter kanskje tøffere tider

Marit Hermansen er klar til å møte tøffere tider med en tøffere tone, som påtroppende president for Legeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TRONDHEIM: – Tusen, tusen takk. Jeg er veldig glad for at det ikke står en idrettsreporter med mikrofon og spør meg hva jeg føler og kjenner nå. Dette har vært som et langt skirenn. Det har ikke vært noen spurt mot slutten, men et langt oppløp. Nå er jeg i mål, sa en glad Marit Hermansen ved talerstolen til applaus fra salen etter at hun på landsstyremøtet i Trondheim var blitt valgt til Legeforeningens tredje kvinnelige president på rad.
Hun fortsatte: – Jeg skal ikke bruke ord som «sinnsykt» og «fokusere på nye oppgaver», men si at jeg er veldig glad, stolt og spent. Dette er en stor oppgave og en veldig spesiell jobb – og dere må spille meg god.
«Morsomt å kunne påvirke»
Marit Hermansen legger ikke skjul på at hun gleder seg til å jobbe politisk for Legeforeningen. Hun tar fatt på oppgaven 1. september i år.
– Jeg er ingen partipolitiker, det har vært forskjellig hvilket parti jeg har stemt på. Men jeg synes det er morsomt å kunne påvirke, og jeg gleder meg virkelig til å være president for Legeforeningen, sier Hermansen til Dagens Medisin.
Mange av deltakerne på landsstyremøtet kritiserte primærhelsemeldingen. Diskusjonen om akuttfunksjoner vakte også sterke meninger.
– Ser vi en tøffere tone i Legeforeningen?
– Det er vanskelig å vurdere, men kanskje møter vi tøffere tider. Vi opplever sterk styring og får tilbakemeldinger om at det er vanskeligere å varsle. Svaret på dette kan være at også Legeforeningen må være tøffere.
Skeptisk til ny melding
Selv er Hermansen skeptisk til hovedlinjene i primærhelsemeldingen.
– Høie sier ifra talerstolen at han ønsker å videreutvikle fastlegeordningen, men når jeg leser meldingen, får jeg ikke dette inntrykket.
– Er legene redde for endring?
– Vi ønsker endringer i fastlegeordningen, men i samme retning som vi allerede går. Vi vil ha endringer som tjener pasienten. Vi ønsker for eksempel at fastlegen skal samarbeide mer med hjemmetjenesten.
Hermansen synes debatten om innholdet i akuttsykehus er spennende.
– Jeg er opptatt av hva medlemmene synes i denne saken. Problemet med kun å ha indremedisin og anestesi på et sykehus, er at det kan være vanskelig å beholde anestesilegene. Vi ønsker ikke nedleggelse av lokalsykehus. Jeg mener det er mulig med en modell der man beholder kirurgien ved de små sykehusene, sier Hermansen.
Overbehandling
Hermansen har tidligere sagt at hun er forkjemper for den offentlig finansierte helsetjenesten.
– Det private helsevesenet innebærer en risiko for overbehandling. Det er i dag for store forskjeller på hvordan private spesialister prioriterer. Jeg vet at mange fastleger velger én spesialist dersom de mener pasienten bør opereres, og en annen hvis de mener pasienten ikke trenger operasjon.
Hun mener man må sette tydelige kvalitetskrav både til offentlige og private helsetjenester.
– Man kan måle resultater, og penger kan brukes som et virkemiddel for å få kvalitet. Dessuten er det viktig med en samfunnsdebatt om prioritering. Men det er utfordrende å få helsepersonell til å endre retning.
Ledelsesansvar
Hun ser noen felles utfordringer for legene i tiden fremover. Rekruttering inn i yrket, trygghet på egen arbeidsplass. Og ikke minst ledelse.
– I primærhelsetjenesten må legene ta ledelsesansvar, og kommunene må benytte seg av legen som leder. Legene trenger mer ledelsesutdanning. I sykehus må det være mulig å kombinere klinikk og ledelse i en del tilfeller, jeg mener det er bra å holde seg oppdatert på det medisinske feltet. Men leger må også være forberedt på å ta hele ledelsesansvaret.
Hermansen er en typisk teamleder, sier hun selv.
– Jeg er glad i å bruke kompetansen til personene rundt meg, og jeg mener jeg er flink til å inspirere. Dessuten liker jeg struktur og håndfaste endringer.
Hun mener det er en styrke at hun som allmennmedisiner har bredde.
– Nå ser jeg frem til å samhandle med de andre faggruppene, forsikrer Hermansen.
– Primærhelsemeldingen viktig
Avtroppende president Hege Gjessing mener oppfølgingen av primærhelsemeldingen blir en av de viktigste sakene for Hermansen i tiden som kommer.
– I tillegg blir det viktig å se hvordan man kan redusere frustrasjonene rundt dagens styringssystemer i sykehus. Dette er store og komplekse saker, og de henger sammen fordi det skal utvikles nye ledelsesstrukturer i kommunene. Sakene er spennende fordi gode løsninger virkelig kan utgjøre en forskjell og bidra til bedre helsetjenester, som er til hjelp for enda flere mennesker, sier Gjessing.
Ønsker mer åpenhet
– Hva skulle du ønske du hadde fått til som president, som du nå håper at Hermansen skal lykkes med?
– Det blir stadig mer viktig at vi får til godt samarbeid i samfunnet for å utvikle de beste løsningene. Dette gjelder også for helsetjenesten og Legeforeningen. Vi har kommet langt når det gjelder samarbeid med myndighetene og andre, men det er samtidig et godt stykke igjen til vi oppnår åpenhet og tillit i de vanskeligste spørsmålene – ansvaret for dette er delt.
Gjessing tror samarbeid oftest er den beste veien.
– Men det vil komme saker hvor det viser seg helt nødvendig å kjempe, sier den avtroppende legepresidenten.

Powered by Labrador CMS