Personer med MS må prioriteres

Vi støtter fullt ut prioriteringsutvalgets forslag om at alle med MS som har et stort tap av helse og lenge igjen å leve, skal prioriteres i helsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet
PÅ DEN internasjonale MS-dagen den 27. mai setter den internasjonale MS-bevegelsen fokus på at alle med multippel sklerose (MS) skal ha tilgang til best mulig behandling, slik at den enkelte kan være i arbeid så lenge som mulig og få sjansen til å leve et selvstendig liv.
2,3 millioner mennesker i verden har MS. Norge er ett av landene med høyest forekomst, og antallet øker. I dag er det 11.000 personer med MS i Norge, og to av tre er kvinner. De fleste får sykdommen når de er mellom 20 og 40 år.
TAP AV LEVEÅR. For et halvt år siden overleverte prioriteringsutvalget, ledet av professor Ole Frithjof Norheim, sine anbefalinger til helseminister Bent Høye. Utvalget foreslår at pasienter med stort tap av helse og lenge igjen å leve, skal prioriteres i helsetjenesten. Det vil si de pasientene som taper flest gode leveår.
Utvalget fastslår at MS er den sykdommen som medfører størst tap av gode leveår. Statistikken viser et tap på 42 gode leveår – beregnet ut fra en levealder på 80 år.
BEHANDLING. Dette viser at det er viktig at personer med MS får tilgang til de beste medisinene som bremser utviklingen av sykdommen. Det har i de senere årene kommet flere nye medisiner med bedre effekt enn de gamle. Disse må tas i bruk oftere enn det gjøres i dag.
Stamcelletransplantasjon ved MS viser spennende resultater. Mange med MS velger nå å reise utenlands og betale for behandlingen selv. Det er viktig at vi raskt får økt kapasiteten for stamcellebehandling i Norge, slik at norske MS-pasienter slipper ekstrabelastningen – også økonomisk - ved å reise ut.
MS-forbundet kjemper derfor for at den beste tilgjengelige behandlingen skal gis til alle med MS i Norge. Vi støtter fullt ut prioriteringsutvalgets forslag om at de som har stort tap av helse og som har lenge igjen å leve, skal prioriteres i helsetjenesten.
KORT OM MS. Multippel sklerose er en kronisk betennelsessykdom i det sentrale nervesystemet som kan forårsake forskjellige grader av uførhet. Lidelsen rammer hvert år mellom 300 og 400 personer i Norge, som er ett av de landene i verden som har flest MS-rammede sett i forhold til folketallet. MS er også den sykdommen som hyppigst fører til uførhet hos unge voksne i den vestlige verdenen.
Symptomer kan være nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse.
MS kan i dag ikke helbredes, men bremses og lindres. Man vet ennå ikke hva som forårsaker sykdommen. Antagelig spiller både genetisk disposisjon og miljø inn.
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS