APPELL TIL STORTINGET: Administrerende direktør Karita Bekkemellem i interesseorganisasjonen Legemiddelindustrien ber stortingspolitikerne følge opp røykesluttmedisiner i stortingsbehandlingen av Legemiddelmeldingen. Foto: Per Corneliussen

Etterlyser blåreseptåpningfor røykesluttmedisiner

– Kols er et enormt samfunnsproblem, og dyrt for sykehusene, sier Karita Bekkemellem i LMI.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemiddelforskriftens paragraf 14-14

Fastslår at legemidler ikke får forhåndsgodkjent refusjon (blåreseptrefusjon) hvis de i hovedsak skal benyttes i behandlingen av følgende tilstander:a. Rusavhengighetb. Nikotinavhengighetc. Naturlig håravfalld. Erektil dysfunksjonI Legemiddelmeldingen foreslår regjeringen å fjerne rusavhengighet og erektil dysfunksjon fra forskriftsteksten.

OSLO/FELIX KONFERANSESENTER: Torsdag la helseminister Bent Høie (H) frem hovedpunktene i regjeringens legemiddelmelding. Ett av punktene i meldingen handler om åpne for at legemidler mot ereksjonssvikt og rusavhengighet kan få blåreseptrefusjon, gjennom en endring i legemiddelforskriftens paragraf 14-14.

– Store kostnader for sykehusene
Administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI) reagerer på at regjeringen ikke samtidig åpner for at røykesluttlegemidler kan skrives ut på blå resept. Hun viser til at departementsråd og tidligere helsedirektør Bjørn Inge Larsen – i tillegg til Verdens helseorganisasjon (WHO) – har pekt på at Norge ikke er kommet langt nok i å bekjempe helseskadene som følger av røyking.

– Vi vet at kols er et enormt stort samfunnsproblem, med store kostnader for sykehussektoren. Hvorfor er ikke røyking tatt med? spurte Bekkemellem etter statsrådens presentasjon.

Hun oppfordrer samtidig helsepolitikerne på Stortinget til å sørge for at også røykeslutt omfattes av den foreslåtte forskriftsendringen.

– Røykeslutt gir økonomisk gevinst
I Legemiddelmeldingen begrunnes regelendringen for ereksjonssvikt med at tilstanden ofte er en følge av forskjellige sykdommer, deriblant diabetes, multippel sklerose, ryggmargsskade og prostatakreft. I tillegg bør dette betraktes som en «alvorlig lidelse, som ut fra rene alvorlighetsbetraktninger naturlig hører hjemme i blåreseptordningen», heter det i meldingen.

Regelendringen for legemidler mot rusavhengighet er begrunnet med at slik behandling «bør vurderes på samme måte som annen forebyggende behandling som i dag dekkes gjennom blåreseptordningen».

– Når det gjelder røykeslutt er den politiske begrunnelsen knyttet til at det å røyke i Norge er svært kostbart. Røykere bruker veldig mye penger fordi vi har høye avgifter på tobakk, og det å slutte å røyke gir en betydelig økonomisk gevinst for den enkelte, uttalte Høie under debatten som fulgte presentasjonen.

– Handler om kostnader
Ifølge stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) vil spørsmålet om røykesluttlegemidler bli sentralt i stortingsbehandlingen av Legemiddelmeldingen. Hun antyder at regjeringens motivasjon for ikke å åpne for blåreseptrefusjon for disse medisinene er økonomisk, snarere enn politisk:

– Jeg tror dette heller dreier seg om de få og de mange – om hva som koster, og hva som koster mindre, sa Toppe under debatten.

Powered by Labrador CMS