Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

- Ingen grunn til at ammende må avstå fra alkohol

Danske forskere mener ammende mødre kan følge samme retningslinjer for alkoholbruk som andre kvinner. Helsedirektoratet er uenig.

Publisert: 2015-05-08 — 14.30 (Oppdatert: 2015-06-08 — 07.06)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

I april sendte det danske forskerteamet ut sine anbefalinger til danske allmennleger, med bladet Månedsskrift for Praktisk lægegerning.

I korte trekk sier disse anbefalingene at kvinner som ammer kan drikke opptil fire enheter i løpet av en kveld, og opptil sju i uken. Disse anbefalingene gjelder også for danske kvinner generelt.

Ønsker nye råd til ammende
- Vår anbefaling står så klart at vi håper legene vil kunne rådgi kvinnene i overensstemmelse med vår konklusjon, sier Per Damkier, overlege ved Avdeling for Klinisk biokjemi og farmakologi, Odense Universitetshospital, til Dagens Medisin.

Grunnlaget for anbefalingene er en stor studie som ble publisert i 2014. Forskerne gikk gjennom all tilgjengelig litteratur om amming og alkohol. 39 studier ble inkludert.

- Vår konklusjon er at dersom man overholder de generelle retningslinjene for alkoholinntak, så påvirker man ikke barnet på noen negativ måte, sier Damkier, som gjorde studien sammen med lege Maija Haastrup og farmasøyt Anton Pottegård.

Fire flasker øl
Studien benytter et regneeksempel der en mor inntar fire flasker øl med 0,33 liter i rask rekkefølge, og så ammer sitt barn etter en halv time. Dersom et barn på 6 kilo drikker 150 ml melk, blir barnets alkoholkonsentrasjon 0,05 promille. Dette tilsvarer 2% av en flaske øl.

- Kan man være sikker på at dette ikke utgjør noen fare for det ammende barnet?

- Ja det kan man. Det gir ingen biologisk mening å tro at dette har noen effekt på barnet, sier Damkier.

Myndighetenes anbefaling står ved lag
Danske myndigheter anbefaler, som norske, at ammende kvinner er tilbakeholdne med alkohol, og venter 2-3 timer med å amme for hver enhet de inntar.

- Denne anbefalingen er basert på at melken skal være alkoholfri. Det er i våre øyne ganske overflødig, basert på vitenskapelige data som vurderer hvilken mengde alkohol barnet tilføres, sier Damkier.

Danske myndigheter har imidlertid ikke revurdert sin holdning.

- Men vi håper og mener at man bør ta resultatene av vår studie med i slike overveielser, sier Damkier.

Ikke drikke seg full
Han understreker at man ikke skal drikke seg full når man har ansvar for et spedbarn.

- Dette er av flere grunner. Det er selvsagt også skadelig dersom man har et kronisk alkoholmisbruk. Og dessuten skal kvinner overhodet ikke drikke under graviditeten- da barnet vil oppnå samme konsentrasjon av alkohol i blodet som mor, understreker han.

Maner til forsiktighet
Helsedirektoratet i Norge holder imidlertid på sin anbefaling om at man bør være forsiktig med alkohol når man ammer.

- Beregninger gjennomført av Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for amming viser at det er helt trygt å amme to-tre timer etter inntak av et glass vin, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør for avdeling forebygging i helsetjenesten.

Hun sier at den danske kunnskapsoppsummeringen konkluderer med at det ikke er overbevisende dokumentasjon for at det er skadelig for barnet om mor drikker av og til.

- Dette er ikke det samme som at det er ufarlig. Og når det gjelder spedbarn, gjelder føre-var-prinsippet, sier Øien.

- Påvirker søvnen
Hun viser også til andre kunnskapsoppsummeringer som konkluderer med at mor bør unngå all bruk av alkohol de første ukene etter fødselen for å gi best forutsetninger for vellykket amming, og studier som viser at alkohol kan påvirke motorisk utvikling hos barnet.

- Selv små mengder alkohol påvirker barnets søvn på en negativ måte og kan forstyrre ammingen, sier Øien.

Hun påpeker at det finnes få gode studier av hvordan alkohol påvirker spedbarns utvikling.

- Av etiske årsaker kan man ikke gjøre kontrollerte studier på dette, sier Øien.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • asDonyr3tz2f 28.06.2016 21.50.18

  http://trazodone100mg.webcam/ - trazodone 100mg http://buy-zoloft.review/ - buy zoloft without prescription http://metformin-hydrochloride.eu/ - metformin http://genericforcrestor.cricket/ - generic for crestor http://nexiumotc.science/ - nexium otc

 • Rolf Kong 18.05.2015 17.25.00

  Øien, dine syn holder ikke. Men det er klart at hvis man sitter hjemme, dør man sannsynlig ikke i en trafikkulykke. Bedre være føre-var...

 • Rolf Kong 18.05.2015 17.11.00

  However, motor development, as measured by the Psychomotor Development Index (PDI), was significantly lower in infants exposed regularly to alcohol in breast milk (after alcohol exposure during gestation was controlled for), with a dose–response relation (P for linear trend, 0.006). - Regelmessig altså. Men det norske helsevesenet skyldiggjør mødre som tar et glass vin på en fest, en sjelden gang.

 • Lege 10.05.2015 01.29.00

  Avdelingsdirektøren Henriette Øien påpeker at selv små mengder alkohol kan forstyrre barnets søvn. Men det dreier seg altså om å innta ca 1 dl brystmelk som inneholder ca 0,5 promille alkohol (her ser jeg for meg en mor som har inntatt et glass vin 20-30 minutter før amming). Dersom denne desiliteren med 0,5 promille alkohol går ned i barnets GI-traktus, absorberes, delmetaboliseres ved første passering av barnets hepatiske filter for så å fortynnes videre ut til resten av barnekroppen kan det umulig være snakk om noen alkoholpåvirkning av barnet. Dette trenger ikke randomiserte studier, dette er jo elementær basalvitenskap. Jeg ville faktisk til sammenligning vært mye mer bekymret for komponentene i en barnevaksine (og NEI, jeg er aldeles ikke vaksinemotstander, bare så det er klart)).Så det eneste holdbare argumentet for å anbefale mot alkohol under ammingen må være at det kan påvirke mors adferd ovenfor barnet. Men det har overhode ingen farmakologisk rasjonale å fraråde ammende å drikke alkohol i moderate mengder.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!