Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Jeg forstår at legene og jordmødrene er skuffet

Statsråden vil «ta opp behovet for å prioritere» en elektronisk versjon av helsekort for gravide.

Publisert: 2015-03-31 — 06.00 (Oppdatert: 2015-06-08 — 07.13)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
FORSTÅR SKUFFELSEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Øyvind Bosnes Engen

Både leger og jordmødre reagerte kraftig da Helsedirektoratet tidligere i vinter sendte en ny papirversjon av helsekort for gravide på høring, heller enn å utvikle en digital versjon av helsekortet.

Fastlege og tidligere leder i Legeforeningens IT-utvalg Regin Hjertholm kalte beslutningen «sjokkerende og skandaløs», mens flere høringsinstanser er kritiske til at en digital versjon av helsekortet ikke er blitt prioritert.

– Underlig prioritering
I et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) spurt hva statsråden nå vil gjøre for å få fortgang i arbeidet med å utvikle et digitalt helsekort for gravide.

– Som Folkehelseinstituttet påpeker, er det spesielt underlig at helseministeren prioriterer å bruke ressurser på en revidert versjon av helsekortet, skriver Tung.

Diskutert siden 2005
Statsråden viser til at helsemyndighetene har villet utvikle en digital versjon av helsekortet for gravide siden nye retningslinjer for svangerskapsomsorg ble vedtatt i 2005, og at Helsedirektoratet i 2012 uttrykte et ønske om å se digitalt helsekort i sammenheng med utvikling av nasjonal kjernejournal.

– Jeg kan derfor forstå at Legeforeningen og Jordmorforeningen med flere er skuffet over at en elektronisk versjon lar vente på seg. Det mest ønskelige ville selvfølgelig være at det nye helsekortet forelå elektronisk, skriver Høie i sitt svar.

– Gode forutsetninger
Helseministeren mener imidlertid at regjeringen nå har gode forutsetninger for å realisere digitalt helsekort for gravide. Han peker blant annet på den nye pasientjournalloven som ble iverksatt 1. januar, og Helsedirektoratets pågående utredning av én innbygger – én journal.

– Helsedirektoratet har i samarbeid med sentrale IKT-organisasjoner og utvalg for helse- og omsorgssektoren utarbeidet en nasjonal handlingsplan for e-helse. Utredning av elektronisk helsekort for gravide er en del av denne planen. Jeg vil ta opp, blant annet i etatsstyringsmøtet med Helsedirektoratet, behovet for å prioritere arbeidet med å utvikle et elektronisk helsekort for gravide, skriver statsråden.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!