Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Mer kreft i fylker med mange PSA-prøver

Nye tall fra Kreftregisteret viser at det er en sammenheng mellom PSA-testing og forekomsten av prostatakreft. Med ett unntak.

Annons:

Mandag la Kreftregisteret de nyeste krefttallene gjennom rapporten Cancer in Norway 2013.

I tillegg til den generelle kreftstatistikken som gis ut hvert år, kommer det hvert år en spesialrapport om et utvalgt tema. I år er temaet regionale forskjeller og likheter.

Hovedstaden er unntaket
De regionale forskjellene ved prostatakreft ser ut til å være knyttet til omfanget av PSA-testing. I Finnmark, som har det laveste antallet nye tilfeller (insidens) av prostatakreft, er det også minst bruk av PSA-prøver.

Ifølge rapporten har Østfold og Møre og Romsdal høye insidensrater og relativt stort omfang av PSA-testing.

Det er imidlertid ett unntak: Oslo skiller seg ut ved at de har de høyeste ratene av PSA-prøver men likevel et lavt antall nye krefttilfeller.

Mest hudkreft i sør
Direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin, viser til at de største regionale forskjellene ses ved hud- og føflekkreft, hvor forekomsten i sør er to til tre ganger høyere enn i de nordligste fylkene.

I rapporten forklares dette med i hovedsak ulike dose av ultrafiolett stråling. Største økning av hudkreft, særlig for menn, hadde Agder-fylkene og Rogaland.

Rapporten finner at Agderfylkene, Buskerud og Telemark ligger høyere enn landsgjennomsnittet for siste fem-årsperiode. Det samme gjelder kvinner i Rogaland og menn i Vestfold.

Lavere forekomst enn gjennomsnittet for hele landet har folk i Oppland, Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal, og for menn i Finnmark, Troms, Nordland og Hedmark er forekomsten signifikant lavere.

Lungekreft
Ifølge rapporten har forekomsten av lungekreft nå trolig nådd en topp, mens det samme ikke er tilfelle for kvinner.

– Lungekreftraten for kvinner har økt foruroligende gjennom flere år, særlig i alderen 65 pluss, selv om det er noen tegn til utflating gjennom siste femårsperiode, uttaler forsker og overlege Tom K. Grimsrud i Kreftregisteret i en pressemelding.

Han legger til at forekomsten av lungekreft blant menn fortsatt er svært høy i Finnmark, og til dels i Agder-fylkene og i Vestfold.

Økte med én prosent
De nye tallene viser at det ble registrert 302 flere nye krefttilfeller i 2013 enn året før. Det betyr en økning én prosent. I 2013 var det 30.041 nye tilfeller av kreft i Norge. Prostatakreft, brystkreft, tarmkreft og lungekreft er fortsatt de klart vanligste krefttypene. Til sammen utgjør disse kreftformene 45 prosent av alle nye kreftdiagnoser i 2013.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

NORSK UNDERSØKELSE BLANT FORSKERE

Medisinere strengest på forskningsetikk

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!