Trafikkstøy kan øke risikoen for fedme

Støysensitive kvinner som utsettes for trafikkstøy har økt risiko for fedme, viser ny norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskerne undersøkte sammenhengen mellom veitrafikkstøy og fedme blant 8.410 personer bosatt i Oslo.

Blant kvinner som definerte seg selv som sterkt støysensitive, fant forskerne en sammenheng mellom veitrafikkstøy og fedme. Studien er publisert i Environmental Research.

- Svært støysensitive kvinner hadde 24 prosent økt risiko for fedme pr 10 desibel økning i trafikkstøy, sammenlignet med normalbefolkningen, sier seniorforsker Gunn Marit Aasvang ved Folkehelseinstituttet.

Støy over flere år
Når støyen økte med 10 dB, økte altså også risikoen for fedme hos denne gruppen, som besto av 1.106 kvinner.

Personene i studien ble veid og målt, og ut fra bosted ble det laget modeller for hvor mye trafikkstøy de ble utsatt for. Sammenhengen med kroppsmasseindeks var sterkere blant dem som hadde vært utsatt for støy over flere år.

Spiser mer fet mat
Aasvang påpeker at støy først og fremst virker forstyrrende- på konsentrasjon, søvn og hvile.

- Dette fører til at folk opplever støy som stress. Derfor kan støy på lengre sikt øke risikoen for en rekke stressrelaterte sykdommer, sier hun.

Forskerne har en teori om at støy kan øke risikoen for fedme enten via stress eller redusert søvnkvalitet, eller begge deler.

- Det å sove dårlig påvirker hormoner og metabolisme, og kan føre til at man spiser en annen type, mer fettrik mat, sier Aasvang.

Påvirker blodtrykket
Hos de som ikke definerte seg som støysensitive, fant man ingen økt risiko for fedme.

Dette er den første studien som har sett på sammenhengen mellom veitrafikkstøy og fedme.

- Men en svensk studie viste nylig sammenheng mellom flystøy og fedme, og tidligere undersøkelser har vist sammenheng mellom støy og høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom, sier Aasvang.

Høye støynivåer i Oslo
Aasvang påpeker at støynivåene i Oslo kan være nokså høye, og at det er viktig å ta støyproblemer alvorlig.

- Mange mennesker er utsatt for høy støy fra trafikken. Støy er det miljøproblemet som flest klager over, og det har stor betydning for helsen vår, sier hun.

Voksende problem
WHO har gjort en beregning av sykdomsbelastning på grunn av støy, og sier at helseproblemene på grunn av støy er et voksende problem.

- Det gjøres mye forskning på dette feltet nå, sier Aasvang.

Fedme defineres av WHO som kroppsmasseindeks over 30 kg/m2, midjeomkrets over 88 cm hos kvinner og 102 cm hos menn og midje-hofteratio over 0,85 for kvinner og 0,90 for menn. Denne definisjonen ble også brukt i studien.

Powered by Labrador CMS