PSA-testing kan forutsi prostatakreft med spredning

Menn med høy PSA-verdi som 50-60-åringer hadde økt risiko for å utvikle prostatakreft med spredning senere i livet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en svensk studie som er publisert i European Urology.

Førsteforfatter og professor Pär Stattin sier til Dagens Medisin at analysene ble gjort på fryste PSA-prøver, som ble oppbevart i opptil 20 år.

15 % risiko for kreft
Man så at menn med moderat forhøyede PSA- verdier hadde økt risiko for å rammes av prostatakreft med spredning senere i livet.

- En 60-årig mann med PSA over 3 ng/ml og høy kallikrein-score hadde 15 prosent risiko for å få diagnosen prostatakreft med spredning, forteller Stattin.

Til sammenligning hadde en mann med PSA under 1 ng/ml 0,6% risiko for å få samme diagnose senere i livet.

- Styrker screening-argumenter
Kallikreiner er den familie av proteiner som PSA inngår i. Analyser av PSA-prøver fra 50- og 60-årige menn viste tydelig sammenheng mellom PSA-nivå og risiko for kreft, mens prøvene fra 40-årige menn ikke ga støtte for PSA-testing i den aldersgruppen.

Stattin mener resultatene styrker argumentene for screening, men at man også må ta flere aspekter med i betraktningen, som denne undersøkelsen ikke belyser.

- Våre resultater antyder at man bør teste ved 50, eventuelt 55, og 60-årsalder, og hvis PSA er lavt ved 60, trenger man ikke gjøre flere tester, sier han.
Øker kunnskapen
Overlege Arne Stenrud Berg ved Vestre Viken sykehus sier studien er interessant.

- Den bidrar til å øke kunnskapen om sammenhengen mellom PSA-nivået hos friske menn ved ulike alderstrinn og risiko for senere å bli diagnostisert med spredning fra prostatakreft, sier han til Dagens Medisin.

Stenrud Berg påpeker at et hovedproblem med PSA-basert screening er at man må utrede svært mange pasienter med biopsi for å finne de få som vil ha nytte av tidlig behandling. Man finner også mange krefttilfeller hvor nytteverdien av behandling er usikker og risiko for unødvendige bivirkninger er stor.

Kombinert score
Det er derfor utviklet en risikoscore hvor man kombinerer nivåene av total PSA med 2 undertyper av PSA og et PSA-lignende molekyl (hK2).

- I denne studien var denne metoden noe mer nøyaktig i å forutsi risiko for prostatakreft med spredning enn PSA alene, sier Stenrud Berg.

Han mener studien kan være til hjelp i vurderingen av hvilke råd man bør gi til en mann med kjent PSA-nivå.

For tidlig å anbefale screening
Han mener at argumentet for å innføre populasjonsbasert screening for prostatakreft vil styrkes hvis man finner biomarkører som i større grad enn PSA alene kan forutsi hvem som har høy risiko for å utvikle kreft med spredning.

- Denne kombinasjonen av biomarkører synes å representere et fremskritt, men det er for tidlig å si om metoden er god nok for rutinemessig bruk. Jeg tror man må finne enda mer spesifikke biomarkører før screening entydig kan anbefales, sier han.

Powered by Labrador CMS