Ja til lymfekreft-medisin

Til tross for at det er «umulig» å beregne kostnadseffektiviteten til legemidlet Adcetris, skal behandlingen tas i bruk ved norske sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det bestemte Beslutningsforum i et møte mandag. Adcetris (brentuximab vedotin) brukes i behandlingen av pasienter med Hodgkins lymfom (HL) og systematisk anaplastisk storcellet lymfom (sALCL).

Få pasienter
Det er svært få pasienter som er aktuelle for behandlingen i Norge; bare mellom 8 og 13 pasienter årlig. Statens legemiddelverk fikk i oppdrag fra Bestillerforum å vurdere hvorvidt legemidlet er kostnadseffektivt.

Konklusjonen er at de «ikke har grunnlag for å konkludere om hvorvidt Adcetris er kostnadseffektiv behandling eller ikke for de få pasientene i Norge som er aktuelle for slik behandling av denne meget alvorlige sykdommen».  

– Det er et sparsomt materiale, men vi ser at legemidlet har svært god effekt for noen pasienter som ellers knapt har behandlingstilbud, sier leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, om bakgrunnen for avgjørelsen.

«Spekulativt» å beregne kostnadseffektivitet
SLV har anslått at bruken av medikamentet vil koste sykehusene totalt seks til ti millioner kroner årlig, men mener det blir «spekulativt» å komme med et anslag for kostnadseffektiviteten for Adcetris.

– Her har dere valgt å si ja til et legemiddel uten egentlig å kjenne prisen?

– Ja, og det er vi komfortable med. Her er det ikke mulig å beregne QALY (pris per kvalitetsjusterte leveår). Derfor må vi bruke mye mer skjønn enn vi vanligvis legger til grunn. Vi forventer flere av denne typen medikamenter med stort potensiale. Hvor stort potensialet er, er vanskelig å si før man får større data, sier Vorland.

Ung pasientgruppe
Adcetris reiser en viktig problemstilling i hvordan man skal stille seg til nye og lovende metoder der pasientgruppene er så små at randomiserte studier neppe vil komme.

I sin innstilling til Beslutningsforum har fagdirektørene i de regionale helseforetakene vektlagt at pasientgruppen har en gjennomsnittlig alder på cirka 30 år, og at responsraten er høy for pasienter som allerede har vært gjennom omfattende behandling.

Powered by Labrador CMS