I VERDENSKLASSE: Studien til avdelingsoverlege Helle Schøyen er på ti på topp-listen innenfor psykiatri til New England Journal of Medicine i 2014. Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger

Norsk elektrosjokk-studie på prestisjeliste

Helle Schøyens artikkel er rangert som ett av fjorårets ti viktigste psykiatri-bidrag av tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Artikkelen «ECT or Pharmacotherapy for Treatment-Resistant Bipolar Depression» er kåret som en av de ti viktigste kliniske forskningsartiklene innen psykiatri i 2014. Redaktørene i New England Journal of Medicine (NEJM) har gått gjennom mer enn 200 artikler.

Å komme på denne listen var en stor overraskelse, sier Helle Schøyen, avdelingsoverlege i psykiatrisk divisjon ved Stavanger universitetssykehus, til Helse Stavanger.

ECT eller medikamenter
Sammen med overlege Ute Kessler ved Haukeland universitetssjukehus har Schøyen gjennomført en studie med 73 norske pasienter, som enten fikk elektrosjokk eller medikamentell behandling.

Studien viser at elektrosjokk er den mest effektive behandlingen for deprimerte bipolare pasienter når ingenting annet fungerer. Det er første gang dette er undersøkt i en randomisert kontrollert studie.

– Dessverre var det en stor andel av pasientene i begge gruppene som ikke ble fullstendig friske. Dette bekrefter hvor syke denne gruppen er og behovet for å finne bedre behandlingsalternativer, sier Schøyen.

Uavhengig av industrien
Forskeren tror hennes artikkel ble anerkjent fordi det ikke tidligere har vært vist om behandling med ECT er mer effektivt enn medisiner ved terapiresistent depresjon og at studien er gjennomført uavhengig av legemiddelindustrien, kun støttet ved offentlige forskningsmidler.

Artikkelen er publisert i American Journal of Psychiatry.

Powered by Labrador CMS