GLEMT I PRIORITERINGSDEBATTEN: – Det er ingen som setter rusmiddelavhengige pasienter opp mot en MS-pasient i prioriteringsdebatten, sier Helse Bergen-direktør og medlem i prioriteringsutvalget, Stener Kvinnsland. Foto:

– Rusmiddelavhengige er de tause taperne

– Selv Prioriteringsutvalget glemte de rusmiddelavhengige, sier Helse Bergen-direktør og utvalgsmedlem Stener Kvinnsland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/FOLKETS HUS: Onsdag ettermiddag arrangerte Norsk sykehus og helsetjenesteforening (NSH) høringsmøte i forbindelse med NOU’en Åpent og rettferdig.  - Prioriteringsutvalgets rapport, som nå er til høring.
"Selv utvalget glemte dem"
Her pekte Helse Bergen-direktør og medlem i Prioriteringsutvalget, Stener Kvinnsland på fem grupper pasienter han mener er de «tause taperne» i helsevesenet, og trakk fram de rusmiddelavhengige:
– Hvorfor var ikke disse på Prioriteringsvalgets lister over sykdommer der prioritering tas opp? Selv utvalget glemte dem, sa Kvinnsland, og la til:
– Forsøkt "lullet" vekk til de private
– En gjennomsnitts injeksjonsbruker er over noen år dårlig stilt. De har selvsagt pasientrettigheter. Det har gått opp for meg og for mange - og det er et sjokk; at vi har forsøkt å lulle dem vekk i noe som de private kan ta seg av. Det er enormt komplekse problemstillinger i disse menneskenes liv og helse. Hvordan kommer de frem prioriteringsmessig i køen, når de har vært så glemt? sa han.
 Til Dagens Medisin sier Kvinnsland – som selv satt i utvalget - at ingen vil overprøve viktigheten av at disse pasientene blir prioritert på lik linje med alle andre, men at nettopp det at utvalget ikke omtaler dem i sin rapport, viser at de er glemt:
– Jeg snakket om det hele tiden, jeg er veldig opptatt av det. Det er ingen som vil overprøve viktigheten eller det prinsipielle ved dette, men det at de ikke er omtalt viser jo hvor glemt de er.
Rusmiddelavhengig versus MS-pasient?
– Det er ingen som setter rusmiddelavhengige pasienter opp mot en MS-pasient i prioriteringsdebatten.
– Hvorfor ikke, tror du?
– Det er mange andre strømninger som preger debatten – som jo dreier seg om utsatte grupper – og det er tilnærminger og ideologier. Og tradisjonelt sett har dette vært sett på som «noe noen andre skulle ta seg av».
– Trenger vi et eget Prioriteringsutvalg for denne pasientgruppen?
– Nei, men man må ta konsekvensene av det man ser, sier Kvinnsland.
– Hva mener du med at man har forsøkt å «lulle» dem  vekk i noe som de private kan ta seg av»?
– Etterhvert som jeg har forsøkt å forstå dette bedre, så ser jeg at det skal mye mer til enn det de private besitter: Det er ingen som trenger hele sykehuset  mer enn akkurat disse pasientene. Da må du rigge det til slik at det kan blir en realitet, og at disse pasientene virkelig kan få hjelp.
 – Men -  jeg sier ikke på noen måte at de private ikke har sin plass, presiserer han.
Kvinnsland pekte også på at barn med medfødte funksjonshemminger, barn med psykiske lidelser og eldre med sansesvikt er grupper som er «tause tapere» i systemet.

Powered by Labrador CMS