FORSKER PÅ HEPATITT: Knut Boe Kielland ved Sykehuset Innlandet har forsket på hepatitt C hos injiserende rusmiddelbrukere. Han presenterte noen av funnene på DM Arena torsdag. Foto: Per Corneliussen

– Halvparten av sprøytemisbrukerne får kronisk hepatitt C

Viruset er en viktig dødsårsak blant godt voksne rusmiddelbrukere i Norge, ifølge forsker Knut Boe Kielland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/DIAKONHJEMMET: – Som en tommelfingerregel kan vi si at omtrent halvparten av dem som har brukt sprøyte i misbrukssammenheng har en kronisk hepatitt C-infeksjon, sier Knut Boe Kielland.

Han er forsker ved Nasjonalt kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk helse ved Sykehuset Innlandet, og har forsket på hepatitt C-forekomst og dødelighet blant injiserende rusmiddelbrukere.

Under fagseminaret DM Arena om hepatitt C torsdag, la han frem noen av funnene: Etter å ha hatt hepatitt C-infeksjon i 25 år, vil rundt en tredjedel utvikle alvorlig leverfibrose eller skrumplever. Og etter fylte 50 år er leversykdom en viktig dødsårsak blant injiserende rusmiddelbrukere.

Ett av fire dødsfall skyldtes leversykdom
Kielland viser blant annet til en studie der man har fulgt et utvalg på 328 hepatitt C-smittede injiserende rusmiddelbrukere i en periode på 33 år. Blant 34 dødsfall hos personer over 50 år, skyldtes ni av dem leversykdom. Til sammenligning sto øvrige sykdommer for elleve dødsfall til sammen i den samme gruppen

En annen studie, der man obduserte 62 hepatitt C-smittede injiserende rusmiddelbrukere, konkluderer med at en tredjedel av dem over 45 år hadde utviklet alvorlig leverfibrose (F3) eller skrumplever (F4). Til sammenligning gjaldt dette drøyt ti prosent i gruppen mellom 30 og 45 år, og ingen av dem under 30 år.

– Uten antiviral behandling må det forventes at en betydelig andel av dem som har fått hepatitt C-viruset via stoffinjeksjoner vil utvikle alvorlig leversykdom og etter hvert leversvikt og leverkreft, sier Kielland.

0,5 prosent har viruset
Mens forekomsten av hepatitt C-viruset i flere deler av verden nærmer seg ti prosent – i land som Egypt er den til og med høyere – har Norge og de øvrige skandinaviske landene en forekomst på rundt 0,5 prosent. I de hardest rammede landene er det først og fremst eldre mennesker som er smittet, på grunn av slett medisinsk praksis, ifølge Kielland.

– I disse landene synker faktisk prevalensen ved naturlig avgang. I vestlige, industrialiserte land er det derimot yngre, og etter hvert middelaldrende, stoffmisbrukere som dominerer.

Powered by Labrador CMS