Sykehusene kan spare 237 millioner

Dersom norske leger bytter ut originalen Remicade med det biotilsvarende legemiddelet Remsima, kan sykehusene årlig spare 237 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Biotilsvarende legemidler

* Er utviklet for å ligne et eksisterende biologisk legemiddel (referanselegemiddelet). Fremstilles ved en biologisk prosess hvor levende celler produserer virkestoffet.* For å bli godkjent for salg, må det påvises at det biotilsvarende legemidlet har tilsvarende effekt og sikkerhet som referanselegemidlet ved behandling av pasienter.* I 2006 ble det første biotilsvarende legemiddelet registrert. Mange biologiske legemidler går av med patent de neste årene, og det er derfor ventet mange biotilsvarende legemidler p åmarkedet.* Ett av ankepunktene imot, og bekymringene for, å sette biotilsvarende legemidler på byttelisten, er at det ikke er laget et system for hvordan man skal spore legemidlet for å finne årsak til eventuelle bivirkninger – og for å unngå feilbytte.* I dag er det ingen retningslinjer for hva som må foreligge av dokumentasjon for å vurdere byttbarhet.

BERGEN: Det viser regnestykket til Legemiddelinkjøpssamarbeidet (LIS). Torsdag ble det klart at det biotilsvarende legemiddelet Remsima (inflisimab) vant årets TNF-anbud med en prisrabatt på 72 prosent sammenlignet med maksimalprisen for Remicade.

Dermed anbefales sykehusleger til å velge Remsima i behandlingen av pasienter med blant annet leddgikt, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt og psoriasis.

– Oppsiktsvekkende lavt
Å behandle én Crohns-pasient med Remsima gir en årlig kostnad på 43.352 kroner, mens tilsvarende behandling koster 139.063 kroner med Remicade, ifølge beregninger fra LIS. En standarddosering med Remsima ved revmatoid artritt koster 26.011 kroner.

– Dette vil vel alle være enige om er oppsiktsvekkende lavt, sa professor Tore Kvien da han presenterte tallene på vegne av spesialistgruppen.

– Hvis sykehusene bytter pasientene over til Remsima fra Remicade kan de gi en besparelse på 236,6 millioner kroner på ett år. I dette regnestykket er 250 pasienter ekskludert fordi de er en del av byttestudien, sier LIS-leder Torfinn Aanes.

Den norske byttestudien undersøker hvorvidt bytte fra det biologiske legemiddelet Remicade til biotilsvarende infliksimab er trygt, men foreløpige resultater er først ventet høsten 2016.

– Avhengig av lojalitet
– Hva kan innsparing i størrelsesorden 237 millioner kroner bety for sykehusene?

– Det vil gi sykehusene bedre økonomisk handlekraft til å behandle flere pasienter, sier Aanes.

I dag er det store forskjeller fra sykehus til sykehus i bruken av Remsima og Remicade.

– Klinikken skal styre hvilke medikamenter pasienten skal få. Men det er mye penger å spare på å velge rimeligste alternativ, sier rådgiver Asbjørn Mack i LIS.

Aanes understreker at helseforetakenes lojalitet til anbefalingene er avgjørende i arbeidet for å oppnå lavere priser. Dette er spesielt viktig for årets anbud, som gjelder frem til 29. februar neste år, ifølge Aanes.

Økt pris på Humira
De to mest solgte TNF-hemmerne, Enbrel og Humira, ligger fortsatt høyt i pris. Abbvie økte faktisk prisen for standarddosering for Humira (adalimumab) ved Revmatoid atritt og Ulcerøs colitt for 2016. Dette innebærer alene økte utgifter på 41,7 millioner kroner årlig for sykehusene, ifølge LIS.

– Det er viktig at det skjer endringer i bruk for de to største legemidlene. Hvis ikke så er det ingen grunn for Pfizer og Abbvie å senke prisene til neste år. Så lenge prisforskjellene er så store, og det finnes gode alternativer for bytte, så bør det motivere til bytte når det er medisinsk forsvarlig, sier Aanes.

Powered by Labrador CMS