KRITIKK: Helseminister Bent Høie sier han har lyttet til kritikken i høringssvarene til fritt behandlingsvalg.. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Lover enklere og tryggere ordning

Gjennom lovendring og sammenslåing av fritt sykehusvalg og fritt behandlingsvalg, vil helseminister Bent Høie gjøre det enklere for pasientene samt sikre at private og offentlige pasienter har de samme rettighetene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/REGJERINGSKVARTALET: I formiddag la helseminister Bent Høie frem den nye reformen Fritt behandlingsvalg.
Han sa at mye av kritikken som kom frem i høringssvarene til reformen gikk på at ordningen var komplisert for pasientene, ville føre til økt byråkrati og ville svekke pasientenes rettigheter.
Høie viste til at lovverket skal sikre pasientenes rettigheter, og nå sendes endringer i pasient- og brukerrettighetsloven og spesialisthelseloven på høring i Stortinget. Dersom Stortinget gir sin tilslutning, sendes forskrift om fritt behandlingsvalg på høring.
Lovendringene skal i følge statsråden sikre at offentlige og privat pasienter får like rettigheter.
- Pasientrettighetene skal være de samme enten pasienten behandles i det offentlige eller hos private, sa helseminister Bent Høie på pressekonferansen.
Slår sammen to ordninger
En endring ut fra høringsforslaget, er at ordningen fritt sykehusvalg nå slås sammen med ordningen fritt behandlingsvalg. Løsningen og IKT-systemene blir de samme som for dagens fritt sykehusvalg.
Ordningen innebærerer at pasienten innen ti dager etter at henvisning er mottatt, får brev om oppmøte. Pasienten får beskjed om når behandlingen starter, og hvis pasienten er misfornøyd, kan han eller hun velge i fellesordningen fritt behandlingsvalg.
Ved fristbrudd, er det sykehuset som skal kontakte Helfo for å gi pasienten et alternativt tilbud.
I praksis vil de private som inngår i den felles ordningen enten ha avtale gjennom anbud, eller ved at de er godkjent av Helsedirektoratet og leverer behandling til en fastsatt pris, som vil ligge under gjennomsnittlig anbudspris.
Starter opp som planlagt - nesten
Til tross for at flere mener det ikke er en god løsning, fastholder Høie at den nye ordningen først innføres for døgnbehandling innen psykisk helsevern og rus. I tillegg skal fritt behandlingsvalg også starte opp i somatikken.
- Den nye ordningen fases inn i løpet av året for døgnbehandlingen innen psykisk helsevern og rus. Vi gjør også noe mer, og starter med noe sykehusbehandling. Vi faser inn mer sykehusbehandling i de årlige budsjettene, sa helseministeren.
Overfor Dagens Medisin sier Høie at Helsedirektoratet nå har fått i oppdrag å utrede hvilke pasientgrupper i somatikken som skal være de første som innfases i ordningen og at dette trolig vil være klart i løpet av kort tid.
Ikke mer byråkrati
Han mener at reformen ikke vil innebære mer byråkrati:
- Fritt behandlingsvalg er ikke mer byråkrati, tvert imot. Nå blir det én ordning, like rettigheter. Vi skal bygge på eksisterende system, men forenkle pasientrettighetene. Og vi stiller samme krav til rapportering fra private som fra det offentlige, uavhengig av om de private har avtale gjennom anbud eller i fritt behandlingsvalg-ordningen.
Krever mer samhandling
Høie var også klar på at anbud fortsatt er viktig.
- Hovedkanalen for kjøp skal fortsatt vær anbud. Det skal være konkurranse på kvalitet ikke bare på pris. Og det kreves økt samhandling mellom private og offentlige sykehus, sa statsråden.
Helseministeren sier at målet er at ordningen trer i kraft i løpet av året.
- Vi er i gang med å gi de offentlige sykehusene muligheten til å behandle flere pasienter ved at vi har fjernet aktivitetstaket, og vi er i gang med å kjøpe mer fra private, sa Høie.

Powered by Labrador CMS