Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Røyking og høyt kolesterol stjal flest leveår

Ikke-røykere og personer med lavt kolesterol hadde størst sjanse for å leve lenge, viste en langtidsoppfølging av grupper med ulik risiko for hjertesykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Utgangspunktet for forskningen er Oslostudien, som ble gjort i 1972-1973.

Professor Ingar Holme har sett på langtidsoverlevelsen hos ulike risikogrupper av menn i alderen 40-49 år. Mennene hadde høyt kolesterol, høyt blodtrykk eller diabetes, eller de deltok i en diett- og antirøykestudie, eller i en studie av menn med middels høyt blodtrykk.

Svært få hjerteinfarkt i lavrisikogruppen
Holme har sammenlignet risikogruppenes langtidsoverlevelse med en gruppe ikke-røykende menn uten spesielle risikofaktorer.

- Lavrisikogruppen skiller seg svært tydelig ut. Den mediane levealderen var 88 år i denne gruppen. Faktisk var det bare åtte hjerteinfarktdødsfall blant disse 367 mennene i løpet av 40 år- dette er svært lavt, sier Holme.

Røyk og kolesterol
Han bemerker at gevinsten av å få kontroll over risikofaktorene vil være svært stor. Holme så at å være ikke-røyker, og å ha lav kolesterolverdi, var de viktigste bidragene til et langt liv.

- Men også risikofaktorer som høyt blodtrykk og diabetes bidro i høy grad til tidlig død, sier Holme.

Personer som hadde diabetes, eller tidligere hadde hatt hjerteinfarkt, nådde en median levealder på 65 år.

Studien er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

Hjertesykdom forkortet livet
Studien sammenlignet personer som hadde en historie med hjertesykdom, med de som ikke hadde hjertesykdom.

- Personer som ikke hadde hjertesykdom da de deltok i Oslostudien, viste seg å få en median levealder på 80 år. De som hadde kardiovaskulære lidelser, levde mellom tre og åtte år kortere, forklarer Holme.

Store endringer
Han påpeker at mye har skjedd med behandlingen av personer med risiko for hjertesykdom siden midten av 70-tallet.

- Det viktigste som har endret seg, er at man i stor grad har fått befolkningen til å slutte å røyke. Dette har veldig stor betydning for langtidsoverlevelsen, sier Holme.

I tillegg har folk blitt mer fysisk aktive, kostholdet har blitt sunnere, og kolesterolverdiene i befolkningen har gått ned- dette påvirker helt klart levealderen i positiv retning, ifølge Holme.

Powered by Labrador CMS