Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Legevakten i Oslo og lege Ingvild Vik er blant dem som rekrutterer kvinner til en studie som sammenligner ibuprofen og mecillinam i behandlingen av blærekatarr hos ellers friske, ikke-gravide kvinner i alderen 18–60 år. Foto: Per Corneliussen

Ibuprofen mot blærekatarr?

Rundt 400.000 pakninger med antibiotika skrives ut til kvinner med blærekatarr. Nå vil norske forskere se om Ibux kan brukes i stedet.

Publisert: 2014-12-29 — 09.00 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.35)

– Fem hundre pasienter skal inkluderes i studien, som omfatter voksne, ikke gravide kvinner med såkalt ukomplisert blærekatarr, sier Ingvild Vik. Hun er lege ved Allmennlegevakten i Oslo kommune Helseetaten og hovedansvarlig for en ny blærekatarr-studie.

Mange konsultasjoner
Studien inkluderer kvinner i Norge, Sverige og Danmark, og studien skal se på om det er mulig å behandle blærekatarr hos kvinner med ibuprofen (Ibux) i stedet for antibiotika.

Blærekatarr er den vanligste bakterieinfeksjonen blant kvinner og står for cirka tre prosent av alle konsultasjoner i allmennpraksis. Vi vet at tilstanden stort sett går over av seg selv, men den er smertefull, og vi vet at antibiotika gir en rask symptomlindrende effekt.

Standardbehandlingen i Norge er en tre dagers kur med antibiotika. Tre ulike antibiotika-typer anbefales i Norge, ifølge Vik: Mecillinam, nitrofurantoin og trimpetoprim.

– I Norge skrives det ut 400.000 resepter på minstepakning av disse antibiotikaene i året. Dette er for det meste til ukomplisert blærekatarr hos kvinner, men noe av forskrivingen kan også gjelde urinveisinfeksjon hos barn, menn og eldre pasienter, sier hun.

En viss effekt
Funn i en tysk pilotstudie publisert i BMC Infectious Diseases i 2012 antyder at behandling med ikke-antimikrobielle legemidler har en viss effekt – og at betennelsesdempende legemidler kan være et førstevalg for ukomplisert blærekatarr. Oppfølgingsstudien inkluderte i underkant av 500 kvinner, men denne er ennå ikke publisert.

– Hvis vi i vår studie finner at det er like bra å bruke smertelindrende behandling med ibux som antibiotika ved blærekatarr, kan dette redusere bruken av antibiotika hos ikke-gravide friske kvinner betydelig. Dette kan i hvert fall bidra til å bremse utviklingen av antibiotika-resistens på verdensbasis, sier Vik, som også er stipendiat ved Antibiotikasenteret for primærmedisin ved Universitetet i Oslo.

I Norge rekrutteres pasienter til studien ved Legevakten i Oslo og Bergen legevakt.

Studien finansieres av Forskningsrådet, og Vik oppgir at hun ikke har noen interessekonflikter mot ibuprofen/antibiotika- produsentene hvis legemidler benyttes i studien.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!