Klinikere og pasienter rapporterer likt om pasientskader

Samsvar mellom pasienters rapportering og informasjon i journalene, viser ny studie. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I forbindelse med den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen ble det startet et prosjekt for å finne gode måleinstrumenter for pasientopplevd pasientsikkerhet. 

I en ny studie fra dette prosjektet er pasienters rapportering om pasientskader målt opp mot informasjon fra pasientjournaler gjennom  estimater fra GTT-metoden (Global Trigger Tool). 

– Gullstandard
– Vi benyttet GTT-metoden som en gullstandard for pasientopplevd pasientsikkerhet, sier forskningsleder Øyvind Andresen Bjertnæs ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. 

Hypotesen var at det ville være en sammenheng mellom det man fant i journalene og hva pasientene rapporterte, men noe overrasket forskerne. 

– Vi ble overrasket over hvor sterk korrelasjonen var, ikke minst fordi en del forskning på individnivå viser at pasienter og klinikere kan ha ulik oppfatning av feil og pasientsikkerhet. Vår fortolkning er at pasienters rapportering av pasientsikkerhet er relatert til pasientsikkerhet, og sånn sett kan benyttes som en indikator på pasientsikkerhet sammen med andre pasientsikkerhetsindikatorer. 

Ønsker mer forskning
Han understreker samtidig at det er vanskelig å konkludere bastant på bakgrunn av en studie, og oppfordrer til mer forskning på området.  

– Hvordan kan funnene brukes videre?
– Vi gjennomfører årlige nasjonale brukererfaringsundersøkelser, og spørsmålene om pasientopplevd pasientsikkerhet inngår. Neste steg er å inkludere pasientopplevd pasientsikkerhet, nærmere bestemt indikatoren som består av de 12 spørsmålene, som nasjonal kvalitetsindikator. Vi har avdekket betydelige måleproblemer når det gjelder enkeltspørsmål, så vi anbefaler sterkt å slå de 12 spørsmålene sammen til én indikator. Instrumentet er fritt tilgjengelig for helsetjenesten på våre nettsider og kan brukes både som grunnlag for interne og eksterne kvalitetsindikatorer.

Mer kunnskap om pasientenes opplevelse
Kunnskapssenteret vil nå arbeide videre med om og hvordan indikatoren eventuelt skal justeres for ulik pasientsammensetning. 

– Dette må på plass før pasientopplevd pasientsikkerhet blir en del av det ordinære indikatorsettet. De årlige målingene vi gjennomfører betyr at vi kan monitorere utviklingen over tid på ulike nivåer, og at sykehusene og allmennheten får et bredere grunnlag for å vurdere effekten av pasientsikkerhetstiltak på ulike nivåer.

Powered by Labrador CMS