Overlevelsen etter hjerteinfarkt spriker

Flest pasienter overlever hjerteinfarkt ved sykehuset i Tromsø, viser oversikt fra Kunnskapssenteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er fortsatt tydelige forskjeller mellom norske sykehus i andelen pasienter som overlever hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd – og antall reinnleggelser. Det viser en ny rapport fra Kunnskapssenteret. Overlevelsestallene varierer mest for hjerteinfarkt

* Andelen pasienter med hjerteinfarkt som var i live 30 dager etter innleggelse i fjor, varierte med drøyt 7 prosentenheter mellom sykehuset i Tromsø (91,2 prosent) og sykehuset i Kristiansund (83,79).

* Ved hjerneslag var forskjellen på 4 prosentenheter mellom sykehuset i Levanger (88,7 prosent) og Gjøvik (84,5 prosent).

* For antall reinnleggelser varierte tallene med 6 prosentenheten fra sykehuset i Odda (18,18) til Notodden sykehus (12,11).

* Voss sykehus scorer best på overlevelse etter hoftebrudd (93,9), som skiller cirka tre prosentenheter fra Ringerike sykehus (90,4)

Mindre forskjeller enn før
– Disse forskjellene i overlevelse mellom sykehusene var mindre i 2013 enn året før, da variasjonsbredden ved hjerteinfarkt var på ti prosentenheter, mens den var seks prosentenheter ved hjerneslag, sier seksjonsleder Jon Helgeland i Kunnskapssenteret i en pressemelding. 

I analysene er det justert for forskjell i pasientsammensetning.

Rapporten understreker at kvalitetsindikatorene ikke egner seg for rangering av sykehusene fordi forskjellene er såpass beskjedne at det er usikkert om forskjellene er reelle.  

Usikre tall
– Kvalitetsindikatorene gir kun en indikasjon på kvalitet, og er ikke et direkte mål på dette. At enkelte sykehus får høyere eller lavere overlevelse enn andre sykehus er derfor ikke ensbetydende med at de har god eller dårlig behandlingskvalitet. Snarere viser det hvilke områder som det enkelte sykehus og foretak bør studere nærmere for å sikre best mulig kvalitet på pasientbehandlingen, understreker Helgeland.

Resultatene fra Norge er svært gode sammenlignet med andre OECD-land, presiserer han.

Helse Sør-Øst kommer dårlig ut
Det går fram at Helse Sør-Øst har dårligere overlevelse enn gjennomsnittet både når det gjelder hjerneslag, hoftebrudd, og totaloverlevelse. Helse Vest har signifikant bedre overlevelse for hoftebrudd sammenlignet med de andre regionale helseforetakene.

Universitetssykehuset Nord-Norge, St. Olavs Hospital og Feiringklinikken skiller seg ut ved å ha signifikant høyere overlevelse enn gjennomsnittet for hjerteinfarkt. I andre enden av skalaen finner vi sykehusene i Kongsvinger, Gjøvik, Kristiansund og Mo i Rana.

Powered by Labrador CMS