– Må ha flere risikovurderinger av nytt storsykehus

OUS-ledelsens favoritt til nytt storsykehus får kritikk i ny rapport.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det såkalte Gaustad Sør-alternativet - et nytt storsykehus i Oslo - innebærer et nytt gigantsykehus på Gaustad og sørover, og er det alternativet OUS-ledelsen anbefaler.


- Mange faktorer skal slå inn med positiv virkning samtidig
I juni la OUS-ledelsen fram rapporten ”Idéfase OUS – Campus Oslo”, der idéfaseprosjektet sier at det å samle hele virksomheten ved sykehuset på Gaustad og sørover er det alternativet som får høyest rangering.
En ekstern kvalitetssikring utført av OPAK/Mètier, som Dagens Medisin har fått tilgang til, sier imidlertid følgende om Gaustad Sør-alternativet:
Mange faktorer skal slå inn med positiv virkning samtidig for at prosjektet skal få den anslåtte bæreevne. Det blir anbefalt å gjennomføre ytterligere risikovurderinger.
– Vi oppfatter OPAK/Mètier-rapporten og resultatet av høringen at Gaustad Sør-alternativet vil være ett av flere alternativer som legges frem for styret. Prosjektets styringsgruppe har foreløpig ikke lagt til side noen av de alternativene som idéfasrapporten skisserer. I den anledning blir risikovurderingene rapporten peker på viktig, også for Gaustad Sør, sier kommunikasjonsdirektør Morten A. Meyer ved OUS, på vegne av administrerende direktør Bjørn Erikstein.
Les også: Slik tenker OUS-direktøren seg storsykehuset
Både innspillene fra OPAK/Mètier og høringssvarene skal ifølge Meyer danne grunnlaget for en revidert versjon av utredningen ”Idéfase OUS – Campus Oslo”. Denne skal legges fram for OUS-styret for endelig behandling. Dette skjer etter planen på OUS’ styremøte i februar, der det også tas sikte på å vedta et mandat for det videre planarbeidet ved sykehuset.
Bekrefter behov for nye bygninger
Ifølge Meyer bekrefter OPAK/Mètier-rapporten behovet for nye bygninger ved OUS.
– Den oppjusterer kostnaden ved å beholde dagens lokalisering - null-alternativet. Dermed bekrefter den at det ikke er snakk om hvorvidt vi trenger nye bygg, men i hvilket omfang det skal bygges og hvor byggene skal ligge, sier han.
Nullalternativet, altså å videreføre dagens situasjon, har ingen økonomisk bæreevne, ifølge rapporten.
40 milliarder kroner
Et storsykehus på Gaustad Sør vil kreve en investering på rundt 40 milliarder kroner, og kvaltetssikringsrapporten sier at for at forutsetningene for at dette alternativet skal ha økonomisk bæreevne er effektiviseringer fra 2015 til 2018, og effektiviseringer som følge av prosjektet.
–  Uten generelle effektiviseringer fra 2015-2018 vil ikke OUS ha økonomisk bæreevne til dette prosjektet. Effektiviseringer som følge av prosjektet alene medfører derfor ikke isolert sett til at kravet om økonomisk bæreevne er oppfylt, heter det i rapporten.
Videre anbefaler OPAK/Mètier at OUS utarbeider et nytt alternativ hvor man bevarer og gjenbruker mer av bygningsmassen på Ullevål, og sier at idefasedokumentet ikke bør utelukke et delt alternativ: Altså en løsning mellom Ullevål og Gaustad, men hvis man samtidig bevarer de fleste av bygningene på Ullevål.
Videre heter det i rapporten:
– Dette kan bidra til at interessenter stiller spørsmål om hvorfor et slikt alternativ ikke er utredet, og dette kan være uheldig når alternativet synes som et fullt ut realistisk alternativ på lik linje med mange av de andre alternativene som er utredet.
Campus Oslo

  •  I juni la OUS-ledelsen frem rapporten «Idéfase OUS – Campus Oslo». I rapporten utredes flere alternativer for den framtidige lokaliseringen av OUS.
  •  På bakgrunn av blant annet medisinske kriterier, samfunnsøkonomi og hensynet til byutvikling, anbefales alternativet «Gaustad Sør», der Ring 3 legges i tunnel under bakken og hele sykehusdriften samles på Gaustad og sørover. Dette alternativet krever en investering på 41,3 milliarder kroner.
  •  Rapporten anbefaler dessuten at OUS organiseres etter en såkalt klyngemodell. Ifølge denne modellen deles sykehuset inn i flere tematisk sentra, på tvers av medisinske spesialiteter. Etter denne modellen skal hvert pasientforløp skje på ett sted.
  •  Forslaget er ment å realiseres trinnvis frem mot 2030.
Powered by Labrador CMS